Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Световният ден на спирометрията 2012 се проведе в Пловдив под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова
27/06/2012

Световният ден на спирометрията 2012 се проведе в Пловдив под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова. Той бе открит официално с шествие на известните групи „100 каба гайди“ и „101 каба гайди“. Инициативата е на Българското дружество по белодробни болести и в партньорство с Община Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Националния алианс на хората с редки болести – Пловдив и Асоциацията на студентите медици – Пловдив.

На откриването присъстваха доц. Владимир Ходжев – член на УС на Българското дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова – председател на Асоциация на българите боледуващи от астма, г-н Розалин Петков – заместник-кмет на Община Пловдив и  проф. Стефан Костянев, ректор на Медицински университет – Пловдив.

Целта на тази наша инициатива е да напомним на хората, че трябва да се грижат за здравето на белите си дробове и да извършват редовно профилактични прегледи. Забраната на тютюнопушенето на обществени места е важна крачка в грижата за зравето на българите и ефектът от това ще се усети в близко бъдеще, заяви на откриването д-р Даниела Дариткова.

Четири хиляди мъже годишно в България заболяват от рак на белия дроб, а 13 % от българите боледуват от астма и хронично обструктивна белодробна болест, каза доц. Владимир Ходжев. Той подчерта, че болестите на белите дробове заемат първо място в общата заболеваемост и са сред водещите причини за смърт. Прогнозите на Световната здравна организация са за значително нарастване на честотата им като в близко бъдеще те ще бъдат все по-важен медицински, социален и финансов проблем. Пушенето, липсата на физическа активност и лошият режим на хранене са четирите основни фактора, допринасящи за по-голямата част от хроничните увреждания. Затова ние като специалисти адмирираме решението за тотална забрана на тютюнопушенето в България, допълни още доц. Ходжев.

В днешния Световен ден на спирометрията безплатно измерване на дишането се извършва в над 160 града по целия свят. В Пловдив безплатните спирометрии ще се провеждат през целия ден в  градинката „Седмото тепе” до Римския стадион. Само за първите два часа бяха изследвани над 300 души.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини