Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с председателя на Дома на Европа в Париж Катрин Лалюмиер
16/10/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря на 16 октомври 2012 г. с председателя на Дома на Европа в Париж Катрин Лалюмиер. Лалюмиер, която е заемала постовете заместник-председател на Европейския парламент (2001 – 2004 г.) и главен секретар на Съвета на Европа (1989 – 1994 г.), е в България по повод отбелязването на 20-та годишнина от членството на страната ни в Съвета на Европа. На срещата присъства и ръководителят на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова.

Председателят на парламента Цецка Цачева припомни как през 1992 г. в София тържествено е било обявено членството на България в Съвета на Европа и допълни, че 20 години по-късно страната ни е член не само на тази престижна международна организация, но и на Европейския съюз. Много неща се промениха за тези години, но е разбираемо хората да имат още по-големи очаквания, добави тя.

Председателят на Народното събрание заяви, че очаква обективен доклад от Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите, поети от страните-членки на Съвета на Европа на ПАСЕ, който да оцени постигнатото от България. Цецка Цачева припомни срещата си с докладчика на Комисията по мониторинг на ПАСЕ Лука Волонте, който съобщи, че предварителният доклад на Комисията ще бъде изготвен през ноември.

Председателят на Дома на Европа в Париж Катрин Лалюмиер отбеляза, че след демократичните промени редовно идва в България и при всяко следващо посещение напредъкът е все по-голям в посока на добруването на българския народ. Сега в България има усещане за свобода, което пролича и на срещата ми вчера с български студенти – те са изпълнени с оптимизъм. Когато ги видях, си казах „Страницата е обърната!”, допълни Катрин Лалюмиер.

Нобеловата награда за мир на Европейския съюз ще изиграе ролята на стимул, който ще напомни за същността на европейския проект, подчерта Катрин Лалюмиер. Европейският проект не е икономически проект, това е структура, която се формира на базата на философия и принципи и неговата основна цел е постигане на мир чрез демокрация и зачитане на човешките права, добави тя.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи, че трябва да бъде намерен балансът между мъдростта и опита на старите страни-членки на Европейския съюз и подчертания ентусиазъм на новоприетите държави. За мен това съчетание би било най-добро за съживяването на духа на Европа, допълни тя.

Катрин Лалюмиер и Цецка Цачева бяха единодушни, че младото поколение европейски граждани е носител на съзидателна енергия – така важна и полезна в настоящия момент за Европейския съюз и за европейския проект.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини