Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарното сътрудничество, търговско-икономическите връзки и присъединяването на България към Шенгенското пространство обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Камарата на депутатите на Чехия Мирослава Немцова
18/10/2012

Парламентарното сътрудничество, задълбочаването на търговско-икономическите връзки и присъединяването на България към Шенгенското пространство бяха основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Камарата на депутатите на Република Чехия Мирослава Немцова.

Чешка парламентарна делегация е на тридневно официално посещение в България от 17 до 19 октомври 2012 г. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

На срещата председателят на българския парламент отбеляза, че отношенията между България и Чехия са отлични и подчерта, че тяхна солидна основа са богатите исторически връзки и общата култура на двата славянски народа. Визитата е следваща стъпка в развитието както на двустранния диалог, така и на парламентарното сътрудничество, което се осъществява приоритетно чрез групите за приятелство в двата парламента и чрез контактите между постоянните парламентарни комисии, посочи Цецка Цачева.

България подкрепя и е готова да се включи активно в инициативата за отбелязване на 1150-та годишнина от Великоморавското дело на светите братя Кирил и Методий, подчерта председателят на Народното събрание. Цецка Цачева допълни, че това ще бъде още един принос към почитта, която дължим на предците си и припомни, че през 2010 година водена от нея делегация посети Чехия и в навечерието на 24 май беше в Микулчице, където се предполага, че е завършил своя жизнен път по-големият от солунските братя.

Благополучието на българските и чешките граждани зависи и от търговско-икономическите отношения между двете приятелски страни, защото наред с общата историческа памет сме длъжни да мислим и за бъдещето, заяви Цецка Цачева. Тя отбеляза, че има още неизползван потенциал в търговско-икономическите връзки и по-конкретно в областите на инфраструктурата, машиностроенето, енергетиката и туризма. С природните си дадености България е привлекателно място освен за морски туризъм, но и за балнеолечение и културен туризъм, подчерта председателят на българския парламент. Цецка Цачева допълни, че след годините на прехода отново има ръст на чешките туристи в България.

Председателят на Народното събрание заяви, че приемането на България в Шенгенското пространство е основен приоритет, по който има консенсус на всички политически сили в българския парламент. От лятото на 2011 г. оценките за техническата готовност на България и Румъния са отлични, докладът от 2012 г. е обективен и оценява направеното от страната ни, и се надяваме политическото решение за включване на България в Шенген да бъде взето на предстоящия Съвет по правосъдие и вътрешни работи през октомври, добави Цецка Цачева.

На разговора председателят на Народното събрание благодари за подкрепата, която страната получи от Чехия по пътя си към пълноправно членство в Европейския съюз, както и през първите години на членството. Българският парламент даде съгласие за сключване на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз, но при определени условия, отбеляза Цецка Цачева.

Председателят на Камарата на депутатите на чешкия парламент Мирослава Немцова отбеляза на срещата, че това посещение има дълбок смисъл, защото проследява следите на чехите в историята на България. Тя даде висока оценка на двустранните отношения и посочи, че те трябва да продължат да се развиват и да се съхранят близките и топли връзки между двата приятелски народа. По думите на председателя на Камарата на депутатите на чешкия парламент добра и силна база за задълбочаването на двустранните връзки е и фактът, че в престижни университети в Чехия се изучава български език, а в България – чешки.

Между Чехия и България има силни търговски и бизнес отношения, заяви Мирослава Немцова и като пример за това посочи крупния чешки  инвеститор ЧЕЗ. Тя изрази задоволство от увеличаването на чешките туристи в България.

В изявление пред журналисти в Народното събрание Цецка Цачева заяви, че отличните двустранни отношения между Чехия и България са основа за по-нататъшни съвместни действия между институциите на двете държави. Активните търговско-икономически отношения могат да доведат до това България да бъде център на чешките интереси на Балканите, каза тя. Удовлетворени сме от интензивните стопански отношения между двете държави и най-вече в сектора туризъм, посочи председателят на българския парламент.

Председателят на Камарата на депутатите на чешкия парламент Мирослава Немцова изрази увереността си, че тясното сътрудничество между Чехия и България е гаранцията за ползотворно партньорство в рамките на Европейския съюз. Чехия подкрепя влизането на България в Шенген, заяви тя.

Мирослава Немцова отбеляза, че по време на визитата си в България чешките парламентаристи имат срещи с представители на различните институции. На разговорите с българския президент Росен Плевнелиев и с външния министър Николай Младенов обсъдихме финансовата и икономическата кондиция на Европа, посочи тя и допълни, че ситуацията в Еврозоната директно и много сериозно засяга Чехия и България, въпреки че те не са включени в нея. На тези процеси трябва да гледаме прагматично и с голям реализъм, заяви Мирослава Немцова.

Председателят на Камарата на депутатите на чешкия парламент Мирослава Немцова и водената от нея делегация бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание.

Централно място в програмата на визитата на чешките парламентаристи е откриването на паметна плоча на чешкия архитект Антонин Колар. Колар е първият главен архитект на София. Проектирал е паметника-обелиск на Васил Левски в столицата, основната сграда на Военната академия, Военния клуб, стария хотел "България", Министерството на войната, разширяването на Двореца и други емблематични сгради на стара София.

На 19 октомври 2012 г. председателят на Камарата на депутатите на чешкия парламент Мирослава Немцова и водената от нея делегация ще присъстват на откриването на конференция на българските бохемисти в Благоевград.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини