Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Депутатите решиха въпросът за референдума за АЕЦ "Белене" да бъде "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"
24/10/2012

Депутатите решиха да се произведе референдум за изграждане на ядрена централа у нас с въпрос "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Сто и шест народни представители гласуваха „за“, против бяха седем, без нито един въздържал се.

98 депутати от ПГ на ПП ГЕРБ подкрепиха така формулирания въпрос, от Синята коалиция един беше против, а от ПГ на Партия Атака петима не подкрепиха решението. Осем независими депутати бяха "за", един – против. В гласуването не участваха ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС.

Инициативният комитет за произвеждане на националното допитване предлагаше хората да отговорят "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?" Дебатите продължиха над три часа, като депутатите използваха аргументите на числата, политическата лексика и нагледни материали. Те се предаваха пряко по БНТ и БНР.

В началото на дискусията в пленарната зала министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев представи позицията на кабинета.

Парламентът прие доклада на временната анкетна комисия за проверка на случаи на полицейско насилие. За проекта гласуваха 74 депутати, против бяха 34, а трима се въздържаха. Докладът беше подкрепен от депутати от ПГ на ПП ГЕРБ и четирима независими, против и въздържали се бяха от останалите парламентарни групи.

Депутатите проверяваха четири случая – за отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник и самоубийството на един от заподозрените за него; за насилие над младеж, заподозрян за нарисувани надписи и свастики върху фасадата на пощенската станция в Скравена; за грубо отношение при задържане на семейство от Мировяне, за което има сигнал, че съхранява и разпространява големи количества акцизни стоки без бандерол. Четвъртият е т.нар. случай Бесоолу за оказване на натиск върху органи на реда и представители на правосъдието от лица, свързани
с разследвания Иса Бесоолу.

Временната анкетна комисия за проверка на случаи на полицейско насилие предлага да се направи цялостен преглед на действащата законова и подзаконова уредба, регламентираща осъществяването на полицейски правомощия с оглед безпроблемното въвеждане на стандарта "абсолютна необходимост". Това са част от обобщените препоръки на комисията. Предлага се също да се обсъди купуването на видео и звукозаписни технически устройства, с които да бъдат оборудвани служителите от групите за специализирани полицейски операции. Членовете на комисията смятат, че трябва да бъде изградена сериозна система на наблюдение и контрол, за да не бъдат допускани действия, които могат да бъдат определени като превишаване на полицейски правомощия.

Освен обобщените препоръки комисията е направила и изводи по всеки един от четирите разгледани случая. В обобщените препоръки се предлага да се анализира цялостната дейност по обучението на служителите на МВР с полицейски правомощия относно прилагането на законовите и подзаконови разпоредби, регламентиращи използването и употребатана физическа сила, помощни средства или оръжие. Депутатите предлагат ръководството на МВР да продължи да бъде безкомпромисно към разследването и наказването на действия, при които има неправомерна употреба на сила и при наличие на данни за извършено престъпление, материалите да бъдат изпращани на компетентната прокуратура.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини