Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С изложбата „50 години творчество в Париж” именитият български художник Никола Манев гостува на Народното събрание
26/10/2012

Почетен плакет на Народното събрание връчи председателят на парламента Цецка Цачева на именития български художник Никола Манев. На 26 октомври 2012 г. в Клуба на народния представител беше открита неговата изложба „50 години творчество в Париж”.

Експозицията откри председателят на Комисията по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова. Въпреки че, вече 50 години живее и твори във Франция, Никола Манев остава завинаги свързан с България, подчерта тя и припомни, че творецът е купил възрожденска къща в Чирпан и я е завещал на града, заедно с 40 свои картини.

Всяка картина на Никола Манев ни позволява да надникнем в един друг свят, отбеляза академик Антон Дончев при откриването на изложбата. Пред погледа на ценителите тези платна оживяват и разкриват различни светове, колони от светлина, мелодия и песен, родена в България, допълни той.

Париж ме направи българин, каза на откриването на експозицията Никола Манев. Той благодари за поканата да гостува със своя изложба в Народното събрание и отбеляза, че, когато през 1962 г. е напуснал страната, не е имал желание да се върне отново тук, но сега е щастлив да види, че България  вече е демократична страна и върви напред.

В изложбата са включени 30 платна на Никола Манев, по които е работил през последните две години и които представят различни тенденции в творчеството му. Експозицията ще гостува в Народното събрание до 9 ноември 2012 г.

Никола Манев e израснал в Чирпан, завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Художникът има 150 самостоятелни изложби в цял свят, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини