Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Присъединяването на България към Шенген, кризата в Европа и бъдещето на еврозоната обсъдиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на парламента на Дания Могенс Люкетофт
30/10/2012

Присъединяването на България към Шенгенското пространство, кризата в Европа и бъдещето на еврозоната бяха основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на парламента на Кралство Дания /Фолкетинг/ Могенс Люкетофт. Председателят на датския парламент е на двудневно официално посещение в България  по покана на председателя на Народното събрание.

Цецка Цачева изрази задоволство от добрите двустранни отношения между България и Дания и подчерта, че те се градят на доверие и сътрудничество. Тя отбеляза, че членството на България в Европейския съюз също допринася за засилване на традиционно добрите приятелски връзки между двете страни, а визитата на Могенс Люкетофт ще подпомогне за задълбочаване и на парламентарното сътрудничество.

Председателят на парламента на Кралство Дания Могенс Люкетофт заяви, че посещението в България за него е изключително важно, защото в продължение на години е бил свързан с процеса на разширяване на Европейския съюз. Той припомни, че именно под председателството на Дания са приети т. нар. Копенхагенски критерии за членство в Съюза, които България е трябвало да изпълни преди пълноправното й членство в ЕС. Могенс Люкетофт подчерта, че е важно сътрудничеството между датските и българските парламентаристи да не бъде само в рамките на Европейския парламент, но и на национално ниво.

Председателят на българския парламент даде висока оценка на Датското председателство на ЕС тази година и отбеляза, че тогава са били поставени ключови въпроси, свързани с икономическата стабилност на Еврозоната. Тя припомни, че след сериозни обсъждания е бил подписан и т. нар. фискален пакт. Цецка Цачева подчерта, че приоритет за българското правителство е запазването на финансовата стабилност на страната и посочи, че в тази посока са приети законодателни промени, с които се регламентира, че дефицитът на България трябва да бъде под 2 на сто, а разходите – до 40 на сто от БВП. България има стабилни макроикономически показатели, но в следващите години основен приоритет трябва да бъде повишаването на конкурентноспособността на нейната икономика, добави председателят на Народното събрание.

В отговор на въпрос на журналисти след срещата председателят на датския парламент Могенс Люкетофт каза, че според Дания България е изпълнила критериите за членство в Шенген. По отношение на това членство трябва да бъдат приложени политиките на Евросъюза, които сме приели и въвели заедно, добави той. Позицията на Дания е много ясна, надявам се този въпрос да бъде решен много скоро, заяви Могенс Люкетофт.

Председателят на Народното събрание информира, че на срещата са били обсъдени и актуални въпроси за състоянието на ЕС и за отговорността на държавите-членки да спазват строга финансова дисциплина. България е остров на стабилността на Балканите, каза Цецка Цачева и допълни, че това мнение е било споделено на разговора и от нейния датски колега. Успоредно със строгите финансови правила, трябва да се осигурят политики, които да водят до растеж, посочи председателят на Народното събрание. Според нея това може да се постигне чрез програми за заетост, преодоляване на безработицата и конкурентоспособни политики, така че страната ни да бъде привлекателна за чуждестранните инвеститори.

По-рано председателят на парламента Цецка Цачева посрещна официално датския гост пред паметника на “Незнайния воин”, където беше поднесен венец.

По време на визитата си в България председателят на датския парламент Могенс Люкетофт има срещи с президента на Република България Росен Плевнелиев, със заместник-председателя на Народното събрание Георги Пирински, със заместник-председателя на парламента Екатерина Михайлова, с членове на Групата за приятелство България – Дания и с депутатите от Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той ще разговаря с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и с управителя на БНБ Иван Искров.

На 31 октомври 2012 г. председателят на датския парламент ще посети Пловдив, където ще разговаря с кмета на града Иван Тотев. Програмата на визитата предвижда също посещение на Старосел и среща с кмета на Община Хисаря Пенка Ганева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини