Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът извади ВМЗ – Сопот от забранителния списък за приватизация
23/01/2013

Парламентът извади ВМЗ – Сопот от забранителния списък за приватизация. Промяната в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложена от депутати от ПГ на ПП ГЕРБ, беше одобрена на първо четене с 76 гласа "за", 8 "против" и 2 "въздържали се".

В мотивите си депутатите от мнозинството посочват, че финансово-икономическото състояние на предприятието е изключително тежко. При обявяването му в несъстоятелност било твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден "на парче" и да не запази своята цялост. Затова единствената възможност е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия за раздържавяване на предприятието.

Парламентът прие междинния доклад на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г. до края на месец март 2012 г. Дебатът бе предаван пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио. Междинният доклад на временната комисия за АЕЦ "Белене" беше включен като втора точка в дневния ред на парламента по предложението на председателя на комисията Диан Червенкондев.

Парламентът избра Антоний Кръстев от ПГ на ПП ГЕРБ за член на Комисията по външна политика и отбрана. Той бе освободен от Комисията по бюджет и финанси. Неговото място зае Гинче Караминова от ПГ на ПП ГЕРБ. Депутатите попълниха и състава на Комисията по европейски въпроси – Веселин Спиридонов смени в нея Моника Панайотова от ПГ на ПП ГЕРБ.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини