Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание прие Декларация по повод опита за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган, извършен на 19 януари 2013 г.
30/01/2013

Народното събрание прие Декларация по повод опита за покушение срещу лидера на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган, извършен на 19 януари 2013 г.  92-ма народни представители гласуваха "за", петима бяха "против" и трима се въздържаха.

В документа се осъжда опита за покушение срещу дългогодишния лидер на Движението за права и свободи и народен представител Ахмед Доган и се призовават всички политически сили, обществени организации и български граждани да се разграничат от този безпрецедентен акт на посегателство срещу политически лидер. Разграничаваме се от опитите за героизиране на автора на покушението предвид на тежестта на извършеното от него престъпление, пише в декларацията.

Настояваме компетентните органи да поемат своята отговорност, да осъществят пълно и ефективно разследване на случая и да разкрият цялата истина относно причините и подбудите за извършването на този престъпен акт, се посочва в документа. Отправя се призив към българското общество за толерантно и отговорно поведение с цел съхраняване на гражданския мир като висша ценност на демократичното гражданско общество в България.

В документа се изразява възмущение от "безпрецедентния цинизъм на този опит за покушение срещу лидера на една от основните политически партии от демократичния преход" и се констатират с тревога пропуските в осигуряването на охраната и сигурността на един висш партиен форум.

В декларацията се подчертава, че този показен акт се осмисля като посегателство не само срещу един политически лидер, а срещу демокрацията като висша ценност и се посочва езикът на омразата като основен фактор, който създава предпоставки за подобни деяния. Изразява се дълбоко убеждение, че ценността на всеки човешки живот стои по-високо от политическите пристрастия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини