Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание изслуша представители на отговорните институции за състоянието в енергетиката и цените на електрическата енергия
22/05/2013

Парламентът изслуша министър-председателя Марин Райков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова, изпълнителния директор на НЕК Иво Лефтеров и изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов за състоянието на сектор енергетика и цените на електрическата енергия. Парламентарни сили предложиха мерки за справяне с проблемите в енергетиката. Изслушването се излъчваше пряко по БНТ и БНР.

Депутатите се интересуваха какво е финансовото състояние на БЕХ, АЕЦ, ТЕЦ Марица Изток 2; каква точно е липсата в енергийната система на България; както и къде са обявените от министър Василев резерви от 240 млн. лв за намаляване на цената на електроенергията.

Служебният премиер Марин Райков заяви от парламентарната трибуна, че заварената система е била с тежки диспропорции от 20 години и е била пред срив заради свръхпроизводството. ДКЕВР е планирала в предишния ценови период прогнозираното количество зелена енергия в пъти по-малко от реално произведената и платена - това отвори финансова дупка за стотици милиони лева в момента, обясни той.

Според него несъвършенства има и в нормативната база, която не отговаря на европейската директива и принуждава държавата в лицето на НЕК да купува заводска енергия от централи без те да се ефективни. Заварихме дългосрочни договори за изкупуваме на ток на изключително високи цени, плащани от хората, заради което те излязоха на улицата, каза служебният премиер.

Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова заяви в пленарната зала, че Комисията е започнала разработването на вариант за промяна на финансовия модел за образуване на цените на електроенергия, но за това трябват законови промени. Новата схема предвижда да се раздели регулиран и свободен пазар и всички, които купуват енергия на свободния пазар, да бъдат задължени да изкупуван процентно съдържание от скъпите енергии, обясни Харитонова.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев стабилизирането на енергийната система на страната минава задължително през законодателни промени. Сред нещата, които предстои да се направят, е предоговаряне на договорите с централите "Марица Изток" - "1" и "3", посочи министърът и добави, че когато има свръхпроизводство, някои мощности ще могат да произвеждат, само ако намерят пазар извън страната, в противен случай те ще трябва да спрат производството.

Изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров заяви, че са започнали преговори с централите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Лефтеров посочи, че финансовото състояние на НЕК не е добро и го определи като най-лошото от създаване на компанията. Загубите за миналата година са 99 млн. лв., като на консолидирано ниво загубата е 192 млн. и 234 млн. лева загуба от оперативна дейност преди определянето на данъците.

След изслушването от "Коалиция за България" заявиха, че ще внесат проект за решение, предвиждащ Министерството на труда и социалната политика и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма да направят анализ на действащата система за социално подпомагане с енергийни помощи за нейното разширяване. Те  ще предложат и решение, с което да възложат на Министерския съвет и на ДКЕВР да предприемат незабавни стъпки за въвеждане на двутарифна система за отчитане с праг 75 киловата.

Според Алиосман Имамов от ДПС трябва да се отпуши износът, да се премахнат всички непазарни елементи в цената на тока или поне да бъдат намалени до минимум и да бъдат подпомогнати тези, които не могат да си плащат сметките, тъй като този проблем е свързан повече с ниските доходи и по-малко - с високите цени.

"Атака" ще внесе в деловодството искане за мораториум на цените на тока. Според председателя на ПГ на Атака Волен Сидеров положението в енергетиката е сериозно, и то благодарение на целенасочена политика, заговор, с който се обезкръвяват държавните дружества и не се вземат мерки за намаляване на цените на тока - така хората стават все по-бедни и по-зависими.

Оценката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е, че изслушването е било опит на бъдещите управляващи партии да оправдаят своите бъдещи действия с наследството от предишния кабинет, но намеренията им не са се случили.

Парламентът избра две временни комисии, които да работят до определянето на постоянни. Първата комисия ще изработва проекта за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание, а втората е комисия по правни въпроси.

Комисията за изработването на Правилника на парламента ще е председателствана от заместник-председателя на парламента Мая Манолова от Коалиция за България. Членове ще са Младен Червеняков и Янаки Стоилов от Коалиция за България, Христо Бисеров, Хамид Хамид и Камен Костадинов от ДПС и от "Атака" - Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов.

Председател на Временната комисия по правни въпроси е заместник-председателят на парламента Христо Бисеров /ДПС/. В състава й ще участват Мая Манолова, Янаки Стоилов и Младен Червеняков от Коалиция за България, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС и Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов от "Атака".

Със 132 гласа "за", двама - "против" и без нито един "въздържал се" парламентът прие правила за изслушване на повече от едно лице. Това беше направено във връзка с гласуваното по-рано решение да бъдат изслушани служебния премиер и министри по темата "енергетика".

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини