Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“
31/05/2013

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“. Основна цел на предлаганите промени според вносителите е възстановяване на правомощията на ДАНС и превръщането му в действен орган, както за защита на националната сигурност, така и за ефективно противодействие на трансграничната и вътрешна организирана престъпност и корупция.

За законопроекта, внесен от народните представители Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров, гласуваха 114 депутати, против бяха 83- ма.

Промените предвиждат функциите и структурата на звеното "Борба с организираната престъпност" да се прехвърлят от МВР в ДАНС. Възстановява се правомощието на агенцията да извършва разследване, регламентира се и дейността й по задържане и обиск на лица.

Предлага се изборът и освобождаването на председател на ДАНС да се извършва от парламента, по предложение на премиера. Предвижда се мандатът на председателя да е шест години, а не пет и да има трима, а не двама заместници, както е в сегашния закон.

Форма за търсене
Ключова дума
Видео излъчване от Народното събрание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини