Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с национално представителните работодателски организации
12/06/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с национално представителните работодателски организации. Основна тема на разговора, в който участва и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов,  беше необходимостта от промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

В изявление след срещата председателят на парламента отбеляза, че направените изменения  в края на 41-то Народно събрание  в условията на силен предизборен популизъм са довели до напускане от страна на работодателите на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му това е било не акт на бойкот, а по-скоро сигнал за неразумни законодателни решения. Според Михаил Миков необходими са промени в закона и то не само по отношение на работодателските организации, но и за други категории лица.

Председателят на парламента съобщи, че още следващата седмица ще има консултации с парламентарните групи, за да бъде приведен законът в рамките на разумното. Михаил Миков ще проведе и среща с председателя на Сметната палата, на която ще бъде обсъдено задължението за деклариране на имуществото на кандидатите за народни представители. По думите му трябва да се види как е приложен законът, до какво е довело увеличаването на кръга от задължени лица, което в един момент размива и не държи сметка кой е в изпълнителната власт, кой може да извършва разпоредителни действия, кой попада в обхвата на закона.

Председателят на Народното събрание изрази надежда в кратки срокове промените да бъдат подготвени и приети от парламента, като това ще бъде законодателна инициатива на народни представители, за да се избегне по-сложната процедура, когато вносител е Министерският съвет.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев благодари за срещата, чиято цел е била да се възстанови диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той подчерта, че работодателските организации не са саботирали работата на съвета и на експертно ниво са участвали в консултации.

Васил Велев определи направените в края на мандата на 41-то Народно събрание промени в закона като силно популистки, които не отговорят на европейското законодателство и на практиката не само в Европейския съюз, а и изобщо в света.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини