Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: Конституцията и парламентът продължават да бъдат интегриращ фактор за преодоляване на усещането за дефицит на демокрация
20/06/2013

Конституцията и парламентът продължават да имат своята роля като интегриращ фактор за преодоляване на усещането за дефицит на демокрация в нашето общество на 21 век. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който изнесе лекция пред Атлантическия клуб на тема "Ролята на Народното събрание за възстановяване на доверието в Конституцията и демокрацията". Събитието е организирано съвместно с Фондация "Фридрих Еберт".

Днес повече от всякога са необходими законодателни промени в социалната област, отбеляза председателят на парламента Михаил Миков. Последните четири години беше запратен в ъгъла онзи текст от преамбюла на Конституцията, който дефинира България като социална държава, посочи той. По думите му натрупаните дефицити в социалната сфера са част от това недоверие към парламента и другите институции.

Председателят на парламента отбеляза, че протестите не са били предвидени при организирането на днешната лекция и е имал избор дали да ги коментира сега или в една по-спокойна обстановка. Реших, че въпросите на доброто функциониране на демокрацията са важни във всяко време, посочи Михаил Миков. Без да величаем Чомски, който описва процеса "Окупирай" в последните две години, трябва да си даваме сметка, че това са сериозни камбани, с които всеки законодател и всяка институция трябва да се съобразява в своята дейност, за да не бъде краткото "Окупирай" етикет на съвременните демократични процеси, които показват дефицит или усещане за дефицит на справедливост и социалност, каза Михаил Миков.

Скоростта на информацията, бързината на достигане на гражданите вкарва нови параметри в отношенията между власт и гражданите, заяви Михаил Миков. Според него, не непременно недоверието трябва да се възприема като нещо лошо, защото то е част от здравословния обществен механизъм, който принуждава институциите да се съобразяват все повече с очакванията на гражданите. Оказа се, че изборите като универсален лечител се оказаха неуспешни, коментира Михаил Миков. Според него доверието в Конституцията и в българския демократичен модел може да се постигне само с общи усилия на държавните институции и активно включване на гражданското общество, социалните партньори.

В края на лекцията почетният президент на Атлантическия клуб Соломон Паси даде на председателя на парламента Михаил Миков законопроект за космическите дейности и призова за придвижването и приемането му от Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини