Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по труда и социалната политика гласува промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя
04/07/2013
Комисията по труда и социалната политика гласува промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Те предвиждат увеличаване на срока и размера на обезщетенията на работници и служители при фалит на предприятия. 

Измененията в закона са внесени от Сергей Станишев и група народни представители. С предложения законопроект се повишава степента на социална закрила на работниците и служителите при неплатежоспособност на техния работодател. Предлага се увеличаване на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността – от 6 месеца на 12 месеца, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон; увеличаване на размера на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца; увеличаване на максималния размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1 000 на 1 200 лв.

Министър Хасан Адемов представи пред членовете на комисията екипа на Министерство на труда и социалната политика. Министърът представи Светлана Дянкова, заместник-министър по индустриалните отношения, трудовото право, общественото осигуряване; Росица Янкова, заместник-министър по пазара на труда и насърчаване на заетостта; Лазар Лазаров, заместник-министър по социалното включване и социални услуги.

Заместник-министър Росица Янкова заяви, че се надява взаимно да обменят идеи и да си помагат. „Предстоят много тежки задачи. Поставили сме си за цел да се борим с безработицата. Трябва да решим как да реформираме Агенцията по заетостта, така че тя да предоставя по-качествени услуги. Предстоят задачи като въвеждане на инструменти за адаптиране на работната сила, повишаване на нейната квалификация”, подчерта заместник-министър Янкова. Заместник-министър Лазар Лазаров посочи, че би искал акцентът, по който да се обединят, да е социалното включване.

От своя страна председателят на комисията Корнелия Нинова заяви, че най-голямото предизвикателство е да се отговори в най-голяма степен на основателните очаквания на хората.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини