Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание на Република България ще бъде домакин на 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество
05/07/2013

Народното събрание на Република България ще бъде домакин на 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество от 9 до 11 юли 2013 г. Форумът ще се проведе в Националния дворец на културата. По този повод председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 5 юли 2013 г. с Кирил Третяк, генерален секретар на ПАЧИС. На срещата бе обсъдена подготовката за провеждане на форума.

В работата на заседанието ще участват делегации от парламентите на 12 страни-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На форума ще присъстват 128 парламентаристи, гости и представители на международни парламентарни асамблеи със статут на наблюдатели. Сред тях са Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Европейският парламент, национални парламенти и международни организации.

Официалното откриване на форума ще бъде на 10 юли 2013 г., от 10.00 часа в зала 3 на НДК.

Встъпително слово ще произнесе председателят на Народното събрание Михаил Миков. Приветствия към участниците ще отправят президентът Росен Плевнелиев и Едуард Налбандян, председател на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество и министър на външните работи на Армения.

Към участниците във форума ще се обърне председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон.

41-то пленарно заседание на Генералната асамблея ще отбележи 20-годишния юбилей на ПАЧИС и ще отчете резултатите за периода на българското ротационно председателство на Асамблеята.

Основна тема ще бъде актуалният въпрос за туризма като важен фактор за икономическо развитие и сътрудничеството в Черноморския регион. Делегатите ще обсъдят предимствата и перспективите на сътрудничество на ниво следдипломно образование между университетите на държавите-членки на ЧИС.

На 11 юли 2013 г. в 13.00 часа е предвидена пресконференция в зала 3 на НДК.

ПАЧИС е парламентарно измерение на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество – единствената регионална международна икономическа организация на страните от  Черноморския  регион.

Понастоящем в ПАЧИС членуват дванадесет държави – Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. Приоритетите в дейността на Асамблеята са предопределени от разбирането, че активизирането на икономическото, двустранно и многостранно, сътрудничество в Черноморския регион допринася за развитието на страните-участнички, но и спомага за преодоляването на междудържавните и етническите конфликти.

От създаването си на 26 февруари 1993 г. ПАЧИС се утвърди като действащ и ефективен парламентарен инструмент на Черноморското икономическо сътрудничество.

Подробна информация за програмата и участниците във форума ще бъде публикувана в интернет-сайта на Народното събрание, рубриката „ПАЧИС“.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини