Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков закри 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС, парламентът на Грузия пое ротационното председателство на Асамблеята
11/07/2013

Председателят на Народното събрание и на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Михаил Миков закри 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС на 11 юли 2013 г. в София. Ротационното председателство на Асамблеята беше поето от парламента на Грузия и неговия председател Давид Усупашвили.

Убеден съм, че под ръководството на новия председател на ПАЧИС Давид Усупашвили нашата Асамблея и занапред успешно ще продължи последователната си работа за развитието на Черноморското икономическо сътрудничество, заяви Михаил Миков пред участниците във форума.

Председателят на Народното събрание съобщи, че 42-рата пленарна сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС ще бъде на 18 и 19 декември 2013 г. в Тбилиси. На заседанието ще бъдат разгледани въпроси, свързани с причините, последиците и възможните последствия за държавите-членки на ЧИС от глобалното изменение на климата и с ролята на ПАЧИС за засилване на сътрудничеството в Черноморския регион, уточни Михаил Миков. Форумът ще обсъди и възможностите за популяризиране на материалното и нематериалното културно наследство на държавите-членки на организацията чрез свързване на културни и туристически маршрути в страните от региона на Черно море, добави той.

41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС за пореден път доказа, че благодарение на съвместните усилия на представителите на страните-членки, Асамблеята се утвърди като действащ и ефективен орган на Черноморското икономическо сътрудничество, като форум на доверие, разбирателство и сътрудничество, подчерта Михаил Миков. През изминалите дни бяхме свидетели на задълбочено обсъждане на редица важни за Черноморския регион въпроси, членовете на Асамблеята проявиха конструктивен подход и готовност да спомогнат за постигането на стоящите пред нас общи цели, посочи той.

Председателят на Народното събрание изрази увереност, че ПАЧИС ще продължава и занапред да се утвърждава като регионален парламентарен фактор, че с дейността си ще допринася за по-нататъшното развитие на икономическото сътрудничество в Черноморския регион, за превръщането му в зона на мир, стабилност и благоденствие. Вярвам, че ще успеем не само да консолидираме постигнатите успехи, но и да намерим решения на съществуващи проблеми чрез съвместна, последователна и добронамерена работа, добави той.

В 41-то пленарно заседание на Генералната асамблея на ПАЧИС участваха делегации от парламентите на 12 страни-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На форума присъстваха повече от 120 парламентаристи, гости и представители на международни парламентарни асамблеи със статут на наблюдатели. Сред тях са Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Европейският парламент, национални парламенти и международни организации.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на председател, заместник–председатели и секретар на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Комисията за финансов надзор

Избор на подуправител на БНБ - Банков надзор

    Последни новини