Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс изслуша становища на парламентарните политически сили по проекта
03/10/2013
Временната парламентарна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс изслуша на 3 октомври 2013 г. становища на парламентарните политически сили по проекта. В досегашните заседания комисията проведе обществени обсъждания на кодекса, беше представено и становището на Обществения съвет към комисията. До 17 октомври комисията трябва да представи готовия проект на нов Изборен кодекс.

Дотук създаденият проект за Изборен кодекс е една добра база, върху която можем да създаваме конкретните текстове за бъдещ кодекс, заяви депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. „Много хора, включително и неправителствени организации, са се ангажирали с ред предложения. Вариантът, който събира различните предложения, е една добра база за създаване на добър Изборен кодекс”, посочи депутатът. Той отбеляза, че е получена висока оценка от обществения съвет, в който влизат достатъчно авторитетни хора, на които може да се има доверие, остава народните представители – членове на временната комисия, да конкретизират отделните текстове.  

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че ГЕРБ не подкрепя по принцип създаването на Нов изборен кодекс. „Не виждаме почти нищо ново. Няма да участваме в гласуването, независимо как ще се проведе то. Няма да подпиша какъвто и доклад да приеме тази комисия. Не възприемам новата структура на този нов нормативен акт, защото не виждам основни принципни положения. В този проект се връщат някои лоши практики, свързани с контролирания вот”, заяви той. От ГЕРБ имат внесен законопроект за промени на съществуващия Изборен кодекс.

На етапа, на който се намира законопроектът за нов Изборен кодекс, е достатъчно добър, каза народният представител от „Атака” Петър Петров. Той заяви принципно съгласие с новата структура на кодекса, защото тя позволява по-лесно да се работи и да се ползва. Според „Атака” проектът е принципна основа, но от групата имат забележки, които са свързани с подробности в кодекса. „Като цяло приемаме законопроекта и сме готови да работим по текстовете”, заяви Петър Петров.

Коалиция за България подкрепя проекта за нов Изборен кодекс, заяви председателят на Временната парламентарна комисия за изработване на кодекса Мая Манолова. В него са отразени предложенията на гражданските организации, препоръките на международните организации, мнението на организациите и институциите, ангажирани пряко с провеждане на изборите, отразени са и предложения на Коалиция за България от предишния парламент за осигуряване на честни избори. Парламентарната група на Коалиция за България подкрепя въвеждането в изборния процес на мажоритарен елемент – пропорционална система с достатъчно ниска преференция, която да дава възможност за размествания в листите, посочи Мая Манолова. „От Коалиция за България са против въвеждането на задължителна преференция, защото така превръщаме едно право на гражданите в задължение”, уточни тя.

Председателят на временната комисия заяви, че над 90 процента от текстовете са променени. Като пример тя посочи, че за първи път се въвежда преференциално гласуване на избори за народни представители, се залага идеята за създаване на професионална изборна администрация и се въвежда машинно гласуване.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини