Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С около 650 милиона лева повече са предвидените средства за социални разходи през 2014 г., заяви пред депутатите от социалната комисия министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов
10/10/2013
С около 650 милиона лева повече са предвидените средства за социални разходи през 2014 г., заяви пред депутатите от социалната комисия министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. На 10 октомври 2014 г. социалният министър отговори на въпроси на депутати от Комисията по труда и социалната политика.

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Тотю Младенов попита министър Адемов за основните параметри в социалната част на проектобюджета за следващата година. Хасан Адемов информира депутатите, че до края на октомври в Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени трите проекта - на закон за държавния бюджет за 2014 г. и за бюджетите на ДОО и на НЗОК. Предстои да бъдат обсъдени проекти за постановления на Министерския съвет за определяне на минимална работна заплата от 340 лева от началото на следващата година. Максималният осигурителен доход през 2014 г. се предлага да бъде 2400 лева, а максималната пенсия за стаж и възраст - 840 лева или 35 процента от максималния осигурителен доход, уточни той. Предвижда се от 1 юли 2014 г. да бъде въведено т.нар. швейцарско правило за индексиране на пенсиите.

За около 50 икономически дейности и професии има договорени минимални осигурителни прагове, очакваме след финализиране на разговорите в сферата на здравеопазването, средният ръст да бъде малко над 4 процента, съобщи министърът на труда и социалната политика.

Намеренията на Министерството на труда и социалната политика са средствата за Националния план за действия по заетостта през следващата година да бъдат около 140 милиона лева, което е почти два пъти повече от 73-те милиона, залегнали в бюджета за 2013 г., заяви Хасан Адемов в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Дурхан Мустафа. Социалният министър уточни, че през тази година освен 73-те милиона, служебното правителство е отпуснало допълнителни 31 милиона лева. Спомням си години, в които средствата за Националния план по заетостта бяха 210 милиона лева и тогава бяха създадени условия за предприемане на мерки и програми за заетост и обучение, които доведоха до значително намаляване на бездработицата в България, добави той.

От „Атака” попитаха социалния министър има ли разчети за размера на коледните добавки на пенсионерите и какъв ще бъде техният обхват. Нашето желание е да се опитаме да дадем на всички пенсионери коледни добавки, заяви Хасан Адемов. Той уточни, че в края на октомври ще има информация с какъв финансов ресурс се разполага и, ако не може да бъдат подпомогнати всички, ще се направи опит да бъдат подпомогнати тези с пенсии под 200 лева, които най-трудно се справят. Над 10 процента от БВП през следващата година ще бъде заделен за пенсии, това е една трета от разходите за целия бюджет, добави министърът на труда и социалната политика.

Депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова попита министър Адемов за действията на министерството във връзка с решение на Европейския съд по правата на човека по делото Станев срещу България. Хасан Адемов информира народните представители, че е създадена работна група, която да предложи цялостна концепция за извършване на промени в Закона за социално подпомагане, съобразявайки се с основните препоръки от решението на съда. Те са свързани с получаването на информирано съгласие на човека, който подлежи на изпращане в институция, както и с неговата осведоменост за това какви услуги ще му бъдат предоставени в нея, както и за какъв срок.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини