Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Политиците на днешна България са длъжници на вечното желание за културен и духовен напредък, което българските граждани са заложили в темелите на Българското книжовно дружество, заяви председателят на парламента Михаил Миков
14/10/2013

Политиците на днешна България са длъжници на онова вечно желание за културен и духовен напредък, което българските граждани са заложили в темелите на Българското книжовно дружество, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на тържественото събрание по повод 144 години от основаването на БАН.

«Днес времената са трудни. Икономическата криза в света и в Европа, а и някои наши непреценени действия, правят така, че отново българската наука и култура се чувстват в емиграция - и формално, а понякога за съжаление и неформално”, отбеляза Михаил Миков.

Председателят на парламента припомни, че Българското книжовно дружество, което е предшественикът на БАН,  възниква в емиграция 10 години преди да се учреди българската държава, а науката е една от основните спойки между гражданите и усещането за държавност в Третата българска държава.

„Вашата роля днес е различна - на едно доказване и състезание в обединена Европа и глобалния свят, когато въпросите на водородната клетка могат да се решават тук, в България, когато изследването на частиците може да се решава и от учените на съвременна, модерна България”, обърна се към учените председателят на парламента. Той им пожела здраве и гордост от успехите, а политиците да правят всеки ден така, че да връщат по нещо от дълга към хората на науката.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини