Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Представители на държавните институции, на неправителствени организации, лекари и здравни специалисти обсъдиха в Народното събрание възможностите за подобряване на достъпа до профилактика и лечение на рака на гърдата
17/10/2013
В Народното събрание бяха осъдени възможностите за подобряване на достъпа до профилактика и лечение на жените с рак на гърдата. Под патронажа на Комисията по здравеопазване на 17 октомври 2013 г. парламентът беше домакин на кръгла маса на тема: „Съвременен поглед върху профилактиката, скрининга и лечението на рака на гърдата". Форумът е в рамките на отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата и беше организиран по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, ВМА и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

При откриването на кръглата маса председателят на Комисията по здравеопазването Нигяр Джафер изрази благодарност на всички, които през последните 10 години са направили така, че жените и обществото в България да са по-информирани за това заболяване. Ракът на гърдата е предотвратим и лечим, но трябва да бъде своевременно открит, подчерта тя и цитира данни, според които за последните 20 години новооткритите случаи на онкологични заболявания значително са нараснали. При половината от случаите на рак на гърдата не са открити рискови фактори, което означава, че трябва да се извърши популационен скрининг, добави Нигяр Джафер.

Здравният министър Таня Андреева заяви, че ракът на гърдата е едно от най-разпространените онкологични заболявания при жените като само през 2013 г. се очаква броят на пациентите с тази диагноза да се увеличи с 4000. Министерството на здравеопазването полага усилия за удължаване на срока на проекта "Спри и се прегледай", съобщи тя. Изпълнението на проекта, финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси", е започнало през 2009 година със срок една година, като той е бил удължаван четири пъти, припомни Таня Андреева. Проектът предвижда скрининг на три онкологични локализации - на гърда, на маточна шийка и на дебело черво, но прегледите са започнали едва през юни тази година, подчерта здравният министър. Предвижда се в рамките на проекта да бъдат прегледани 400 хиляди души, като от 50 000 планирани скрининга за рак на гърда вече са направени 3 679.

Доктор Таня Андреева изрази надеждата си скринингът да придобие по-голяма популярност сред жените и да ги предизвика да обърнат повече внимание на здравето си. По данни, съобщени от нея, градовете Перник и Велико Търново са с най-висок процент на смъртност, що се отнася до това заболяване. Друг аспект, който трябва да бъде широко застъпен, е психо-рехабилитационното лечение на жените, претърпели рак на гърдата. Засега в страната има само един такъв център - в с. Баня, Карловско, но се предвижда да бъдат обособени още.

Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София” д-р Иван Костов съобщи, че по данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 1,38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 жени умират от болестта. Ракът на млечната жлеза се превърна в социално значимо заболяване в България и това е причината три болници - ВМА, УМБАЛ „Св. Марина" - Варна и Първа САГБАЛ „Св. София" да обединят усилията си в борба с коварната болест в рамките на едномесечна кампания с безплатни прегледи при мамолог, психологически консултации и училище за бъдещи и настоящи майки, добави той.

На форума д-р Евгений Василев от Първа САГБАЛ „Св. София" заяви, че ракът на гърдата заема 25,8 на сто от всички онкологични заболявания в женския организъм. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4100 жени, а около 1200 умират от болестта, подчерта той. Както в света, така и у нас, честотата на рака на гърдата се покачва най-рязко при жените след 40-годишна възраст. Заболяването се проявява средно годишно при 136 българки във възрастта 35-39 години. Между 40 и 80 години се наблюдава рязък скок на заболяваемостта. Въпреки това, д-р Василев посочи, че ракът се развива и в ранна възраст, което е особено притеснително. Сред основните проблеми той посочи липсата на масов скрининг, който би предотвратил по-нататъшното развитие на болестта.

За прогнозата на рак на млечната жлеза най-важен е моментът на поставяне на диагнозата, подчерта доц. Георги Байчев от Клиниката по гръдна хирургия към ВМА. Той заяви, че една на 22 жени в България страда от това заболяване и според него това се дължи на ниска здравна култура и стил на живот, генериращ онкологичен риск.

Създаването на Национален електронен регистър, тясно специализиран за пациентите с карцином на гърда, може да оптимизира контрола на разходите за лекарствено лечение, заяви на форума доц. Димитър Калев от УМБАЛ „Св. Марина" - Варна.

Анна-Мари Виламовска, секретар на президента по въпросите за наука и здравеопазване, заяви, че тази тъжната статистика, представена от експертите и техните констатации, трябва да бъдат само мотивация да се намери отговор за предизвикателствата, пред които сме изправени.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини