Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българската страна може само да спечели от проекта за привличане на френски инвеститор в печатницата на БНБ, смята управителят централната банка Иван Искров
17/10/2013
Българската страна може само да спечели от привличането на голям инвеститор в печатницата на БНБ. Това заяви на 17 октомври 2013 г. пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси гуверньорът на централната банка Иван Искров.

В началото на заседанието председателят на комисията Йордан Цонев съобщи, че то ще се излъчва пряко чрез Интернет - страницата на парламента. С него започва редовното излъчване на заседания на парламентарните комисии, като целта е по-голяма прозрачност и публичност в работата на Народното събрание.

Управителят на БНБ и членовете на УС на БНБ дойдоха по свое желание в парламентарната комисия, за да запознаят депутатите с проекта за привличане на инвеститор. Искаме да информираме както народните представители, така и обществеността, за тази изключително важна сделка - създаване на дружеството между третия по големина производител на банкноти в света - френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" и печатницата на БНБ, каза Искров. Той съобщи, че основните приходи на печатницата идват от печатането на ценни книжа. Производството на банкноти носи около 19, 9 - 20 процента от приходите, като в същото време харчи около 29 процента от разходите на печатницата, тоест от тази си дейност печатницата е на загуба в размер на 1,2 млн. лв. годишно.

Поръчките на БНБ не могат да бъдат достатъчни за натоварване напроизводствения капацитет. Ако се направи обновяване и инвестиране в банкнотното производство, то българските банкноти ще станат още по-скъпи, а инвестицията се изчислява на 44 млн. лв., информира Иван Искров.

След влизането на България в ЕС е станало нужно да се избере вариант - дали да се привлече стратегически партньор в печатницата или да се закрие банкнотното производство. Искров отбеляза в изложението си, че печатницата разполага с много качествено оборудване от 1996 г., а през 2009 г. е инсталирана и система за онлайн контрол и допълнителни системи за печатния процес. Инвестирането в по-нови технологии би било печелившо, ако капацитетът на печатницата се натовари, а това не може да се случи само с печатане на български банкноти. Ето защо на 22 ноември 2012 г. УС на БНБ прие да започне процедура за създаване на съвместно дружество между печатницата на БНБ и френската фирма, обясни Искров.

Печатницата на БНБ ще участва с оборудването, което има до момента и с 57 квалифицирани кадри, като това участие се оценява на 19 млн. лв., а французите ще участват с 44 млн. лв, посочи Иван Искров. Разделението на капитала ще е съответно 70 процента за френската компания и 30 процента за печатницата на БНБ. Ако проектът се осъществи, осигуряването на поръчки и производството на смесеното дружество ще се осъществява единствено от Обертюр без ангажименти на БНБ за осигуряване на поръчки, подчерта Искров. Ще се печатат банкноти на чужди държави и се предвижда до 25 процента от производството на Обертюр да бъде изнесено тук. Предвижда се и създаване на нови 130 работни места, а от загуба от 1,2 млн. лв. годишно, печатницата ще излезе на печалба от над 1,2 млн. лв. годишно. Всяка година ще се разпределя и дивидент в размер на 30 процента за печатницата на БНБ, стана ясно при представянето на проекта.

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев имаше въпрос защо направо не се е преминало към приватизация на печатницата и има ли гаранции, че дивидентът за българската страна ще бъде изплащан. На  това гуверньорът на БНБ отговори, че през годините се е обмисляла възможността за приватизация, но печатницата е започнала да произвежда изключително важни ценни книжа, а и приемането ни в еврозоната се е отложило, което е изместило темата за приватизация на печатницата от дневен ред.

Подуправителят на БНБ Калин Христов уточни, че поръчките за производство на банкноти ще бъдат възлагани при пазарна цена над стойността на разходите за производство, така че дружеството ще има печалба, която да разпределя.

Нека да подкрепим този проект, като следим как ще се развие това предприятие; ние сме царе да пречим - нека поне този път да не пречим, каза депутатът от Коалиция за България Петър Кънев. Иван Искров изрази надежда, че оттук нататък проектът ще се осъществи максимално бързо. Решението ще бъде въпрос на договореност между печатницата на БНБ и френската компания.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини