Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по отбрана подкрепи законопроекта, предвиждащ отпадане на допълнително въведеното в края на 2012 г. условие за възраст за пенсиониране на военните
17/10/2013
Парламентарата Комисия по отбрана подкрепи с 13 гласа "за" внесения от депутати от левицата законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, който предвижда отпадане на допълнително въведеното в края на 2012 г. условие за възраст за пенсиониране на военните.

Заседанието на 17 октомври 2013 г. беше открито за медиите след решение на членовете на комисията по предложение на депутата от "Атака" Венцислав Лаков.

Народният представител Атанас Мерджанов и министърът на отбраната Ангел Найденов обосноваха предложението пред комисията, като наред с другите аргументи Найденов отново посочи, че 1195 военнослужещи имат изискуемите 27 години стаж, а според експертите от военното ведомство от тях единици биха се възползвали от правото на ранно пенсиониране при връщане на старите условия.

От ГЕРБ предложиха гласуването в комисията да се отложи с аргумента да бъдат събрани възможно най-широк кръг становища от различни институции, както и решението внимателно да бъде обмислено и в дългосрочен аспект. В крайна сметка обаче беше решено да се гласува днес, а сред подкрепилите промените в КСО беше и Пламен Манушев от ГЕРБ, вицеадмирал от резерва. Участниците в заседането споделиха виждането, че на армията са необходими стабилност и предвидимост.

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира гласуването в комисията като огромна крачка към очакванията на военнослужещите. Той заяви, че очаква подкрепа и в пленарната зала от различни парламентарни групи.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК 2020

Избор на омбудсман

    Последни новини