Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
На съвместно заседание комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика изслушаха информации за проблемите, възникващи от увеличения брой лица, идващи от Сирия и околните страни на територията на България
23/10/2013
На съвместно заседание на 23 октомври 2013 г. комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика изслушаха информации за проблемите, възникващи от увеличения брой лица, идващи от Сирия и околните страни на територията на България.

Засилване на граничния контрол и ускорено подписване на спогодба за реадмисия между Европейския съюз и Турция ще са предмет на разговори между външните и вътрешните министри на двете страни, стана ясно от думите на българския външен министър Кристиан Вигенин пред журналисти след заседанието на комисиите. Дипломат номер едно уточни, че посещението в Турция е планирано да се случи в близките дни. Той е информиран за обсъждана възможна либерализация на визовия режим за турски граждани като възможност южната ни съседка да се съгласи да подпише спогодбата за реадмисия. Това ще бъде също предмет на разговорите, стана ясно от думите на Вигенин. Той уточни, че има подписано споразумение от 1967 г., в което е предвидена възможността да бъде създадена смесена комисия по граничните въпроси. Така по думите на Кристиан Вигенин ще бъде осъществявана по-пряка координация.

Дванайсет души са тези, които представляват евентуална заплаха за националната сигурност на страната ни, като само един от тях е участвал във военни действия, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Всички тези дванайсет човека са част от няколкото хиляди бежанци в момента в България, добави той.

Близо 200 алжирци са тези, които трябва да бъдат изведени от страната ни, но до момента това не се случва, тъй като няма директни полети от България. Водят се преговори със страни партньори, където поетапно тези лица да бъдат изпратени, а от там трансферирани до Алжир. Не е възможно с чартърен полет алжирците да бъдат върнати в страната си, коментира още Васил Маринов.

Към днешна дата близо 8000 са търсещите закрила у нас, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини