Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Факсимилно издание на Зографската чернова и критическо издание на „История славянобългарска” подари игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий на председателя на Народното събрание Михаил Миков
01/11/2013

В Деня на народните будители – 1 ноември, председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий. В разговора участва и председателят на Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика Пламен Славов.

Българският светогорски манастир „Св. Георги” - Зограф се променя и то към по-добро, отбеляза на срещата Михаил Миков. Той подчерта, че държавата е в дълг към този най-голям и значим духовен и културен център на Балканите през Средновековието, Предвъзрожденската и Възрожденската епоха. Председателят на парламента изрази увереност, че и в бъдеще България ще подпомага дейността на манастира.

Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий отбеляза, че в българския манастир в Света Гора сега има 37 монаси и 7 послушници. Той подчерта ролята на Зографската света обител в периода на Българското възраждане и уточни, че днес все повече български поклоници посещават манастира.

Факсимилно издание на Зографската чернова и критическо издание на „История славянобългарска” подари игуменът на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий на председателя на Народното събрание Михаил Миков. Изданието, което е в чест на 250-годишнина от създаването на текста, е плод на съвместните усилия на монасите от Зографската света обител и на учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Председателят на парламента дари на игумена на българския светогорски манастир книгата „Софийската Света гора” на Академично издателство „Проф. Марин Дринов”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини