Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков присъства на панихидата за Архангелова задушница
02/11/2013
Председателят на Народното събрание присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала бяха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев  , министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихидата в съслужение със Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. архангел Михаил, родната ни св. Църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и Отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос. Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце, заяви в словото си Патриарха. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война, допълни още Българският Патриарх.

Църковният празник Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. Във всеки православен храм се отслужва панихида за починалите наши близки.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини