Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Сърбия ще работят активно за реализирането на съвместни регионални проекти и за задълбочаване на традиционно добрите приятелски отношения
04/11/2013

България работи за разширяване на регионалното сътрудничество, както и за задълбочаване на традиционно добрите приятелски отношения със Сърбия, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с министъра на регионалното развитие и местното самоуправление на Сърбия Игор Мирович. Гостът е на посещение в България по покана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева и на 4 ноември 2013 г. разговаря с председателя на българския парламент.

Председателят на Народното събрание изрази подкрепа за заявенит днес намерения на българския и сръбския регионални министри до края на 2016 г. да бъде готова магистралата София – Ниш, както да бъде открит нов граничен контролно-пропускателен пункт – Салаш-Ново корито. По думите му тези два проекта, по които работят двете страни, са израз на цялостната политика за засилване на двустранните връзки. Българските и сръбските гранични общини си партнират много добре и смятам, че в бъдеще това сътрудничество ще намери израз и в нови общи проекти, отбеляза Михаил Миков. Според него това партньорство трябва да бъде оползотворено в максимална степен, като по този начин двете страни ще дадат и силен положителен сигнал към Брюксел.

Михаил Миков заяви, че България подкрепя присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. Готови сме да споделяме своя опит и ще съдействаме за успешното приключване на процеса на интеграция на Сърбия, добави председателят на парламента.

Министърът на регионалното развитие и местното самоуправление на Сърбия Игор Мирович благодари за подкрепата на България за присъединяването на Сърбия към ЕС. Той определи визитата си у нас като изключително полезна. Трябва да се ускори строителството на отсечката по коридор № 10, която ще свърже нашите две страни, и аз ще предложа възможно най-скоро да се проведе сесия на междуведомствената комисия, на която това да бъде обсъдено, подчерта Игор Мирович. По думите му трябва да се подкрепят и насърчават съседните общини от двете държави да си сътрудничат и на местно ниво.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини