Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Чехия трябва да задълбочават и утвърждават своето сътрудничество във всички области, е мнението на депутатите от външните комисии на парламентите на двете страни
06/11/2013

България и Чехия трябва да продължат да задълбочават и утвърждават своето сътрудничество във всички области, заяви председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов на среща с делегация на Комисията по външни работи, отбрана и сигурност на Сената на Чешката република, водена от заместник-председателя на комисията сенатор Павел Лебеда. На 5 и 6 ноември 2013 г. чешките сенатори бяха на посещение в България по покана на председателя на външната комисия на 42-рото Народно събрание.

Председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов подчерта, че отношенията между България и Чехия се базират на богати исторически връзки и обща култура. Той посочи, че израз на тези връзки е и отбелязаната през 2013 г. с различни инициативи 1150-та годишнина от Великоморавското дело на светите братя Кирил и Методий.

Разчитаме на Чехия за помощ и съдействие за справяне с голямата вълна емигранти, която идва в България, от Близкия Изток, отбеляза Янаки Стоилов. Той уточни, че такова принципно намерение е било изразено от чешка страна.

Мисията, с която светите братя Кирил и Методий, пристигат във Великоморавия, не е само християнска, но и културна, и писмена, отбеляза на срещата заместник-председателят на Комисията по външни работи, отбрана и сигурност сенатор Павел Лебеда. Той подчерта, че в последните години развитието на двете страни е сходно и това е още една причина за нови срещи и споделяне на опит между парламентаристите от двете страни.

Чехия отделя специално внимание на интегрирането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, заяви Павел Лебеда. Той изрази подкрепата на страната си за присъединяването на България към Шенгенското пространство и уточни, че това трябва да се случи, защото страната ни е изпълнила техническите критерии.

България също подкрепя разширяването на ЕС, включително и със страните от Западните Балкани, отбеляза Янаки Стоилов.

Преди България беше избирана като място за отдих от много чехи и мисля, че в последните години чешките туристи преоткриха отново страната ви, отбеляза Павел Лебеда. По думите му известна сянка върху двустранните връзки хвърля отношението към големия чешки инвеститор ЧЕЗ.

Голям проблем за България е засилването на ролята на монополите и картелите не само в енергетиката, но и в други отрасли, каза Янаки Стоилов. По думите му обаче никоя компания не може да става заложник на всички съществуващи проблеми. Затова и усилията на народните представители от 42-рото Народно събрание са насочени не само към един компонент, а към регулиране на дейността на монополите и преустановяване на дейността на картелите, защото тяхното съществуване е винаги за сметка на потребителите, добави председателят на Комисията по външна политика.

Българското правителство няма да се изкуши да създава препятствия за чуждите инвеститори, каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, който също се срещна с делегация на Комисията по външни работи, отбрана и сигурност на Сената на Чешката република. Изказването му бе по повод интереса на делегацията за намеренията на българската държава към чешката компания ЧЕЗ. Атанас Мерджанов подчерта, че мнозинството в българския парламент е за инвестиции в България, за стриктно подобряване на климата за инвестиции, но и за стриктно спазване на българските закони и законодателство.

Атанас Мерджанов сподели с гостите, че българската държава в момента изпитва трудности с бежанците от Северна Африка и Сирия. И ще разчита на Чехия за размен на експертиза, а и като страна-членка на ЕС да подкрепи България да получи повече средства за справяне на проблема с бежанците.

Трябва да се пази външната граница на ЕС и европейските ценности. Готови сме да окажем съдействие както експертно, така и финансово, това е израз на европейска солидарност, каза заместник-председателя на комисията сенатор Павел Лебеда.

Чешката парламентарна делегация разговаря и със заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова, която изрази увереност, че визитата в България ще бъде успешна стъпка в развитието на парламентарното сътрудничество между двете страни, което има добри традиции. Мая Манолова отбеляза, че през 2013 г. и в България, и в Чехия са се провели парламентарни избори и прояви интерес към чешката избирателна система, в която е заложено и преференциалното гласуване.

Председателят на Комисията по отбрана Янко Янков отбеляза на срещата с чешките парламентаристи, че неговата комисия решава важни проблеми на отбранителния сектор. Утре ни предстои сериозно обсъждане по бюджета на Министерството на отбраната за следващата година, сериозно предизвикателство е и модернизацията на въоръжените сили, както и проблемът с бежанците, с който министерството също е ангажирано, посочи той.

България е външна граница на ЕС и затова е важно да получи средства и експертна помощ за справяне с проблема с бежанците, заяви на срещата сенатор Павел Лебеда.

На 5 ноември 2013 г. чешките парламентаристи имаха разговори със заместник-министри на външните и вътрешните работи, както и с председателя на Групата за приятелство България – Чехия Явор Куюмджиев. Със среща със заместник-министъра на отбраната Неджми Али завърши посещението на делегацията в България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини