Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков се срещна с министъра на националната отбрана на Гърция
07/11/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 7 ноември 2013 г. с министъра на националната отбрана на Република Гърция Димитрис Аврамопулос, който е на официално посещение у нас. В разговора участва и министърът на отбраната на Република България Ангел Найденов.

По време на срещата бяха разменени мнения и позиции за актуалната обществено-политическа обстановка в България и Гърция и бе направен преглед на двустранното военно сътрудничество между двете съседни страни. Общо бе мнението, че партньорството в тази област се основава на добре изградената през годините правно-нормативна база, както и че нейното практическо приложение води до постигането на конкретни и прагматични резултати.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков отбеляза, че България и Гърция са изправени пред сходни изпитания и предизвикателства и мисията на политиците е да предлагат на гражданите ясна визия и отговорни решения. Като страни-членки на Европейския съюз и НАТО обща е отговорността на двете страни за стабилността и мира в региона, подчерта председателят на българския парламент. Той се спря на активното участие на страната ни в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), както и в дебата за нов етап на развитие на това сътрудничество, фокусиран върху идеята за бъдещо институционализиране на парламентарното измерение на ПСЮИЕ и създаването на Парламентарна асамблея на страните-участнички в процеса. Гръцкият министър на отбраната изтъкна ключовата роля на парламентарните институции в период, в който Европа преживява криза и заяви, че от далновидността на днешните решения на държавниците зависи съдбата на бъдещите поколения.

В разговора бе отделено място и на актуалния в момента проблем с бежанската вълна. Споделено бе разбирането, че за трайното му разрешаване са необходими съвместни и координирани действия между засегнатите държави, следването на обща и дългосрочна политика.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини