Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Очаквам до края на ноември парламентарните групи в 42-рото Народно събрание да внесат предложенията си по проекта на нов Изборен кодекс, заяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова на среща с делегация на Венецианската комисия
13/11/2013

Очаквам до края на ноември парламентарните групи в 42-рото Народно събрание да внесат в парламента предложенията си по проекта на нов Изборен кодекс. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс Мая Манолова на среща на 13 ноември 2013 г. с делегация на Венецианската комисия.


Мая Манолова информира гостите, че Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс е успяла в определения й тримесечен срок да изготви проекта. В работата по него участваха представители на повече от 100 неправителствени организации, организирани бяха 8 големи публични обсъждания, включително и в пленарната зала на българския парламент, отбеляза тя и допълни, че са били получени повече от 200 писмени предложения от неправителствени организации и граждани. Към комисията беше създаден и Обществен съвет, избран от представители на неправителствените организации, който даде висока оценка на проекта, подчерта Мая Манолова. Тя уточни, че в него са отразени и всички забележки, направени от Венецианската комисия, по изборното законодателство до момента.


Вашето посещение и становище по проекта на нов Изборен кодекс е много важно за нас, подчерта заместник-председателят на Народното събрание. Мая Манолова отбеляза, че се надява членовете на Венецианската комисия да изразят свои мнения и препоръки по проекта.


С новите изборни правила сме се постарали да осигурим равнопоставеност на всички участници в изборите като сме предвидили намаляване на депозитите за участие в изборите, намаляване на изискуемите подписи за регистриране на кандидати и равен достъп до обществените медии, отбеляза Мая Манолова при представянето на проекта. За първи път се предлага да бъде въведено гласуване с преференции, машинното гласуване. Предвижда се отпечатването на бюлетините да става в печатницата на БНБ под контрола на Централната избирателна комисия и Министерството на финансите, посочи тя. Предлага се също така бюлетините да бъдат с номера, които да се отстраняват непосредствено преди пускането им в урната, както и постепенно преминаване към активна регистрация. За първи път се предвижда лица с двойно гражданство да могат да се кандидатират за местни и избори за членове на Европейския парламент от Република България, уточни председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс.


По-рано делегацията на Венецианската комисия имаше срещи с ръководствата на парламентарните групи в 42-рото Народно събрание.


В рамките на двудневната си визита в България гостите ще разговарят и с ръководството на Движение „България на гражданите” и с директора на Генерална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” Иван Гетов.


Делегацията на Венецианската комисия ще се срещне на 14 ноември 2013 г. с ръководството на Централната избирателна комисия, с ръководители на български медии и на медийни организации, както и с представители на граждански сдружения.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини