Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Партньорството с Украйна е от стратегическо значение и за ЕС, и за България, заяви Михаил Миков на кръгла маса, посветена на споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС
14/11/2013

Партньорството с Украйна е от стратегическо значение и за Европейския съюз, и за България, която като приятелска страна подкрепя европейския избор на Украйна. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на кръгла маса „Споразумението за асоцииране Украйна – ЕС и неговото въздействие върху българо-украинските отношения”. На 14 ноември 2013 г. парламентът беше домакин на форума, организиран от парламентарната група за приятелство България – Украйна, Българо-украинската индустриална камара и посолството на Украйна в България.


Отчитайки важното място на Украйна в отношенията ни с Източните партньори, значението й за просперитета и стабилността на Европа, смятаме, че нейното политическото асоцииране и икономическата интеграция с ЕС ще създаде нови широки перспективи за по-нататъшно развитие и задълбочаване на сътрудничеството между България и Украйна във всички области на двустранните отношения, отбеляза Михаил Миков. Той подчерта, че за България Украйна е важен международен партньор и приятелска страна, което се определя от географската, културната, историческата, даже и религиозната близост между два народа. В Украйна живее голяма част от историческа българска общност, сформирала се преди повече от 200 г. в тогавашна Бесарабия и която, съм убеден, приветства сближаването на Украйна с ЕС, добави председателят на Народното събрание.


Михаил Миков изрази очакване подписването на споразумението за асоцииране на Украйна да окаже положително въздействие върху българо-украинските отношения. Той подчерта заинтересоваността на България от засилване на търговско-икономическото сътрудничество, както и от обмена в областта на туризма.


България подкрепя и има готовност за подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна, включително задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, по време на Срещата на върха на във Вилнюс в края на този месец, заяви председателят на Народното събрание. Надяваме се, че Украйна ще изпълни критериите, посочени в заключенията на Съвета на ЕС „Външни работи” от 10 декември 2012 г., допълни той. По думите му работата по изграждането в Украйна на демократични и стабилни институции, независима съдебна система и изборно законодателство, съответстващо на европейските норми, изисква много работа и усилия и ще продължи и след срещата във Вилнюс. Предвид немалкия опит, натрупан през годините на прехода, България е готова да окаже съответната експертна помощ и съдействие, добави Михаил Миков.


Форума откри председателят на групата за приятелство с Украйна в българския парламент Камен Костадинов. Той подчерта, че България подкрепя европейския избор и ориентация на Украйна и нееднократно е заявявала важността и своята ангажираност по отношение на политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна в ЕС. Подписването на Споразумение за асоцииране с Украйна по време на предстоящата Среща на високо равнище във Вилнюс е от изключително значение за по-нататъшната европейска ориентация на страната, отбеляза той и допълни, че като част от европейското семейство и приятелска за Украйна страна България приветства набелязаните от украинските институции мерки по изпълнение на критериите за асоцииране и пожелава успешен завършек по този нелек път.


Участниците във форума бяха приветствани и от извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи. Той благодари за изразената подкрепа на България за предстоящото подписване на споразумението за асоцииране на Украина към ЕС във Вилнюс и подчерта, че Украйна ще разчита на експертна помощ и съдействие и в по-нататъшния си път. По думите му подписването на документа ще бъде мощен импулс за двустранните отношения.


Изказване направи и съпредседателят на парламентарната група за приятелство с България във Върховната Рада на Украйна Антон Кисе.


На кръглата маса присъстваха посланици на страни-членки на ЕС в София и на страни от Източното парньорство – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Русия, представители на държавни институции, на научните среди и неправителствени организации.


Форумът беше закрит от председателя на Комисията по външна политика Янаки Стоилов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини