Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Седем сигнала разгледа Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси
14/11/2013
Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси разгледа на заседанието си на 14 ноември 2013 г. седем сигнала, постъпили в комисията. Народните представители се запознаха и с получените отговори от институции по 65 сигнала. По решение на комисията заседанието беше открито за медиите.

Два от постъпилите сигнали са за наличие на несъвместимост и конфликт на интереси при народния представител от ГЕРБ Бойко Борисов, съдържащи твърдения за участието му в кипърска офшорна фирма и в две български търговски дружества по времето, когато е заемал длъжностите - главен секретар на МВР, кмет на София, министър-председател и народен представител. На заседанието беше изразено и мнение да бъде поканен г-н Борисов на изслушване на следващо заседание, като междувременно се изиска информация от кипърското Министерство на търговията, Агенцията по вписванията, Сметната палата и Общинската избирателна комисия – София.

По сигнал за наличие на конфликт на интереси и злоупотреба с влияние от страна на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка със спечелени от консорциума на съпруга й обществени поръчки, депутатите от комисията решиха да поканят на изслушване г-жа Атанасова и г-н Красимир Атанасов.

Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще изчака и резултатите от проверката на главния прокурор Сотир Цацаров по сигнал за наличие на корупционни практики във връзка с евентуални нарушения при подготовката на терен за изграждане на временен приемателен център за бежанци в Харманли, за който на бившия областен управител на Хасково и настоящ народен представител от ГЕРБ Ирена Узунова са били предоставени средства от републиканския бюджет в размер на 200 хиляди лева.

Народните представители се запознаха с получените отговори от институции по 65 сигнала. Комисията взе решение да сезира Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси относно обвързаността на народния представител от ДПС Хюсеин Хафъзов с Главното мюфтийство и участието му в промените в Закона за вероизповеданията. Депутатите от комисията решиха да изчакат приключването на образуваното досъдебно производство относно сигнал за наличие на корупция и конфликт на интереси при провеждането и изпълнението на обществените поръчки, свързани с австрийския лобист Петер Хохегер.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини