Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше демонстриран вариант на машина за гласуване
21/11/2013

В Народното събрание беше демонстриран вариант на машина за гласуване. Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова напомни, че законопроектът за Изборен кодекс е вече е готов и предвижда възможност за включване на машини в процеса на гласуване.

Машината е изработка на испанска компания, която сама пожелала да направи презентацията. И други фирми са се обърнали с предложения, но коя ще бъде избрана ще реши бъдещата ЦИК, поясни заместник-председателят на парламента.

Представителите на фирмата направиха пълна възстановка за изборния процес пред депутати, представители на граждански организации и журналисти. Те многократно увериха, че машината има двойно ниво на защита и само тези, които имат съответните ключове, имат достъп до данните в нея.

С помощта на машината процесът на гласуване би изглеждал така: избирателят влиза в изборна секция и след проверка дали фигурира в списъка, му се дава заредена смарт-карта. Тя се вкарва в машината, на чийто екран се появяват опциите за гласуване. С докосване на екрана избирателят упражнява своя вот и вади картата. Резултатът се криптира в машината, а тя издава и хартиена бюлетина, на която е отбелязан изборът. Листчето се пуска в обикновена урна. Гласоподавателят връща въпросната смарт-карта и получава документите си за самоличност.

След закриване на изборния ден машината обработва сама данните и гласовете в съответната изборна секция. Данните могат да се видят единствено чрез регистрация на картите на всички членове на изборната комисия. Хартиените бюлетини служат за евентуална проверка на електронните резултати.

Аз лично си представях изборната машина по-опростена, коментира след демонстрацията заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя информира, че следващата седмица проектът за Изборен кодекс, който комисията подготви, ще бъде внесен за обсъждане в парламента..

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини