Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: Народното събрание е длъжник на адвокатите, често противоречивото законодателство затруднява правоприлагането
22/11/2013

Днес държавата и Народното събрание са длъжници на българските адвокати, защото много често противоречивото законодателство затруднява не само правоприлагането, но и защитата на правата на гражданите. Това каза в приветствието си председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, който присъства на Тържествената национална конференция „Адвокатурата и върховенството на закона”, посветена на 125-годишнината от приемането на първия Закон за адвокатите.

Михаил Миков бе категоричен, че има какво още да се направи, за да се подобри защитата на правата на гражданите.

Днес българската адвокатура е конституционно уредена, независима, извън съдебната власт, а в същото време – тясно свързана с нея, подчерта още председателят на парламента.

Според него падането на границата и влизането на България в Европейския съюз поставя нови предизвикателства пред упражняването на адвокатската професия, защото „българският адвокат трябва да плува в морето от законодателство.”

Той  пожела на адвокатите здраве, упоритост и да се сбъдне онази част, от мотивите на Константин Стоилов, когато внася законопроекта, за качествата на адвокатите: на първо място нравственост, честност и почтеност при упражняването на адвокатската професия, и на второ място –  познанието.

Тържествената национална конференция „Адвокатурата и върховенството на закона”, посветена на 125-годишнината от приемането на първия Закон за адвокатите, се състоя в зала „Тържествена” на  Съдебната палата. На церемонията присъстваха още президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, (1997 – 2002 година), зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, представители на висшите органи на държавната власт, членовете на висшите органи на адвокатурата, председателите на адвокатските колегии и секретарите на адвокатските съвети в страната, адвокати с над 50-годишна адвокатска практика, магистрати и представители на правната наука и на неправителствени организации.

22 ноември е официален празник на адвокатите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини