Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: Българският народ има дълбоки исторически традиции на гостоприемност към хората в беда
22/11/2013

Българският народ има дълбоки исторически традиции на гостоприемност към хората в беда. С тези думи председателят на Народното събрание Михаил Миков се обърна към Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш по време на срещата им в Народното събрание.

За пример Михаил Миков посочи чл. 61 от Търновската конституция, според който всеки роб, независимо от какво вероизповедание и пол е, щом стъпи на българска територия, свободен става. Той подари на своя гост фототипно издание на дневниците на Учредителното събрание от 1879 г. Длъжни сме да припомняме на днешните поколения този завет на бащите-учредители, а отговорност на всеки политик е да убеждава хората, че има ценности, които надхвърлят материалните потребности, дори и в условия на социално-икономическа криза, отбеляза Михаил Миков.

Председателят на парламента благодари за помощта, която Върховният комисариат на бежанците оказва на България и подчерта, че бежанците са изпитание не само за малка страна като нашата, но и за целия Европейски съюз, за солидарността в съюза.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш определи като изключително ползотворни и резултатни срещите си у нас. Тук ще развием специална програма за разширяване на капацитета на Агенцията за бежанците, ще работим върху системата за закрила, в това число и с неправителствени организации, добави Антониу Гутериш. Той заяви, че още следващата седмица екип на комисариата ще дойде в България, за да осъществи срещи с представители на министерството на вътрешните работи, за да се набележат конкретни планове в тази насока.

Михаил Миков и Антониу Гутериш бяха категорични, че ефективното справяне с бежанската вълна изисква координирани усилия на ниво комисариат, Европейски съюз и институции.

Председателят на Народното събрание допълни, че чрез медиите трябва да се популяризира каузата на бежанците, да се възпитава уважение към тези, които са били принудени да напуснат не по своя воля Родината си. Той отбеляза още, че правото на убежище е фундаментално човешко право.

В срещата участва и Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини