Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Архиерейската корона на екзарх Антим Първи и парламентарният звънец, който възвестява подписването на Търновската конституция, са сред експонатите в изложбата „Вяра и държавност” в парламента
28/11/2013

Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим Първи, съхранявани в Клисурския манастир “Св. Св. Кирил и Методий”, са сред експонатите в изложбата „Вяра и държавност”, която беше открита на 28 ноември 2013 г. в Народното събрание. Експозицията, подготвена от Държавна агенция „Архиви”, е по повод 125-та годишнина от кончината на Eкзарх Антим Първи.

Председателят на парламента Михаил Миков, под чийто патронаж е отбелязването на годишнината, откри документалната изложба. Антим Първи няма да остане запомнен с големи политически битки, а със силата, волята и духа за обединение на българите в Третата българска държава, посочи той. Михаил Миков отбеляза, че с изложбата имаме възможността да се докоснем до реликви не само на българската духовност, но и на българската държавност. Това трябва да ни напомня за времената на единение, които са далеч от нас, но винаги могат да бъдат повод за днешното и бъдещото единение на българите, каза председателят на парламента. Той определи Антим Първи като човек, превърнал живота си във "факел на духовните, революционните и държавотворните борби на българския народ".

На откриването на изложбата присъстваха предишни председатели на Народното събрание, народни представители, духовници, представители на дипломатическия корпус и академичните среди, както и родственици на именития българин.

При представянето на експозицията председателят на държавна агенция „Архиви” Иван Комитски отбеляза, че в нея са показани документи и предмети, които са свързани пряко с личността на екзарх Антим Първи, като дипломата му от 1848 година, която е най-ранният документ, свързан с неговата дейност. Изложбата ни дава възможност да се докоснем до един велик българин, който е оставил трайна, незаличима следа в новата българска история, посочи той. В заключение Иван Комитски цитира думите на екзарх Антим Първи „Ще бъда блажен, ако с моята саможертва, възкръсне България за нов, свободен живот!”

В експозицията са представени документи, съхранявани в Централен държавен архив – в архивните фондове на Българската екзархия, Народното събрание и Монархическия институт, както и в Държавен архив – Видин и в богатия личен архивен фонд на Антим Първи. Включени са и документи, които се пазят в Държавните архиви във Варна, Монтана, Враца, в Държавния военноисторически архив – Велико Търново, както и Дневниците от заседанията на Учредителното народно събрание, предоставени от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Акцент в изложбата е поставен на завещанието на екзарх Антим Първи. Изключителният благотворителен жест – завещаването на своите средства и имоти за образованието и църковно дело във Видин и Видинско, е представен чрез съхраняваните във Видинската митрополия и в Катедралния храм "Св. вмчк Димитрий" във Видин документи.

Парламентарният звънец, с който през 1879 г. се възвестява подписването на Търновската конституция, е сред експонатите в документалната изложба. Звънецът е от 15-ти век и се отличава с филигранна изработка. В основата на дръжката му е гравирана епитафия на персийски език. В превод от фарси текстът гласи: „Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мен, нещастния, от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене”.

Сред непоказваните досега документи е разрешението, което е издадено на бившия екзарх Антим Първи от главнокомандващия руската армия през 1878 г., за свободно придвижване и за оказване на съдействие при нужда, както и писмото от коменданта на Видинската крепост по време на Сръбско-българската война (1885 г.) капитан Узунов за подкрепа на основания от бившия български екзарх и видински митрополит Антим клон на Българския червен кръст и организираната във Видин временна болница. В архивния фонд на Народното събрание в Централния държавен архив се съхранява и неекспониран досега документ, който свидетелства за заточението на екзарх Антим в Мала Азия през 1877 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини