Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по труда и социалната политика в 42-рото Народно събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване
28/11/2013
С 10 гласа „за”, нула „против” и 6 „въздържал се” Комисията по труда и социалната политика в 42-рото Народно събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Настоящите промени в КСО са следствие от последните допълнения в Кодекса на труда, в който се създаде нов вид отпуск, а именно „Отпуск при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст” със съответната регулация. Народните представители обобщиха, че с оглед на приетите текстове в Кодекса на труда се налагат и съответните неизбежни редакционни изменения в Кодекса за социално осигуряване.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Валентина Богданова изтъкна, че тези промени трябва да проработят. Няма как да не търсим връзката с вече случила се поправка с решение на Народното събрание и не смятам, че точно тази сума поставя под риск бюджета на ДОО, заяви тя.

Народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Тотю Младенов отбеляза, че предложените промени в КСО са положителни от социална гледна точка, но начинът, по който се правят, не е добър. Той посочи още, че не се знае точната цифра на разходите, както и че те не са предвидени в бюджета за Държавното и обществено осигуряване за следващата година.

Управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков предложи параграфите 9, 10 и 11 на законопроекта да бъдат обособени в самостоятелен раздел „Преходни и заключителни разпоредби”. От НОИ считат, че по този начин ще се съобразят по-точно със Закона за нормативните актове и указа по прилагането им. Подобно е становището и на Министерството на труда и социалната политика.

В настоящия законопроект се регулират също отношенията с лицата, които са осиновили дете до 5-годишна възраст преди този закон да влезе в сила. Предлага се законът да влезе в сила от 1 януари 2014 г., реципрочно на приететите вече текстове в Кодекса на труда.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини