Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на СРС
28/11/2013
Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

На открито заседание кратки експозета направиха кандидатите  Бойко Рашков, Георги Гатев, Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков. Всеки от тях отговори и на случайно изтеглен въпрос от включения в процедурата въпросник за използването и прилагането на специалните разузнавателни средства по българското законодателство. Членовете на парламентарната комисия задаваха въпроси на кандидатите на закрито заседание.

Кандидатът за член на Националното бюро за контрол над СРС Бойко Рашков заяви на изслушването, че политическата власт е взела правилно решение да създаде специализиран, независим орган, който да осъществява контрол върху СРС. По думите му това решение е и изключително актуално и необходимо с оглед на някои събития в света. Освен това в последните години е станало ясно, че контролът върху тази деликатна сфера в нашата страна не е бил на необходимото ниво. Той припомни и решението на Европейския съд по правата на човека от 2007-2008 г., с което към България е отправена препоръка да създаде такъв независим орган, защото не може онзи, който използва и прилага СРС, сам да се контролира. Бойко Рашков беше председател на Бюрото за наблюдение и контрол върху използването и прилагането на СРС /май-ноември 2009/.

Една от задачите на бюрото е да наблюдава процедурите по използването на СРС, отбеляза кандидатът за член на Националното бюро за контрол над СРС  Георги Гатев – член от квотата на парламента в първия постоянно действащ Висш съдебен съвет. Според него е възможно да възникнат проблеми при контакта на бюрото с други органи.  Основание за това ми дава фактът, че когато преди време имаше такава временна комисия към парламента, при проверка тя се сблъска с много проблеми именно при комуникацията с другите органи, при предоставянето на информация от тях, каза Георги Гатев. Той посочи, че съществените въпроси ще възникнат, когато самото бюро започне да функционира, тъй като с изключение на няколко месеца, то досега не е съществувало.

Кандидатът за член на Националното бюро за контрол над СРС Илия Ганев отбеляза, че такъв орган е необходимо да бъде създаден. Последните години Ганев е работил в Държавната комисия по сигурността на информацията.

Според Илия Ганев има определени непълноти в Закона за СРС и практиката ще го покаже. Една от тези непълноти е въпросът за Единния регистър на документите за СРС. Важен въпрос според него е как ще бъдат включени материалите от този регистър от другите органи, които имат право да използват СРС и къде трябва да бъде този регистър.

Кандидатът за член на Националното бюро за контрол над СРС Огнян Атанасов, който е бил директор на Дирекция «Оперативно издирване», отговари на въпрос за реда за използване на СРС по българското законодателство. Той отбеляза, че СРС могат да се използват само за тежки умишлени престъпления, по които присъдата е над 5 години лишаване от свобода. Могат да се ползват и за лица, които не знаят и не предполагат, че са съпричастни към лица, свързани с извършване на престъпления. Използват се и по линия на националната сигурност, както и с цел опазване живота и сигурността на гражданите, каза още кандидатът.

Най-важната функция на бюрото е спазването на основните права и свободи на гражданите, заяви по време на изслушването кандидатът за член на Националното бюро за контрол над СРС и бивш народен представител Огнян Стоичков. Необходимо е такова бюро, за да има къде да се оплачат гражданите, а едновременно с това службите да знаят, че някой ги наблюдава, смята той.

Огнян Стоичков посочи, че за 2012 г. само прокуратурата като заявител на СРС е изискала и е получила законно от съда 1600 разрешения за подслушване, а само 440 са предадени на съд. За мен е важно да се спазва духът и буквата на закона и СРС да се използва само и единствено, когато другите способи са невъзможни, само така ще бъдат съхранени правата и свободите на гражданите, заяви кандидатът.

Председателят на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства ще бъде избран от парламента през декември, съобщи пред журналисти след края на заседанието председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения Димитър Дъбов. Комисията ще предложи Народното събрание да утвърди петимата кандидати за членове на бюрото.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини