Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения обсъди Доклада на Министерски съвет за изпълнението на Плана за действие на Република България по инициативата Партньорство за открито управление
28/11/2013
Парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения изслуша и обсъди на 28 ноември 2013 г. Доклада на Министерски съвет за изпълнението на Плана за действие на Република България по инициативата Партньорство за открито управление. Докладът бе представен от Рая Петкова от кабинета на министър-председателя.

Тя обясни, че при разработване на плана водещи са били четирите ключови принципа на откритото управление: прозрачност, участие на гражданите, отчетност и технологично обновление. Планът е разработен за период до декември 2013 г. и включва конкретни мерки, очаквания резултат от тяхното изпълнение, отговорната институция, срокът, източниците на финансиране и измерими индикатори за тяхното изпълнение.

Предвидени са и общи мерки за подобряване на условията за прилагането на принципите за открито управление като по-висока бюджетна прозрачност, по-ефективно управление на подземните ресурси, повишаване на фирмената отчетност и др. В мерките са отразени и усилията за развитието на електронното правителство, електронното здравеопазване, разширяване на обхвата на добрите практики, свързани с достъпа до информация.

На дискусията присъства и Румяна Бъчварова, началник на кабинета на бившия премиер Бойко Борисов, която е подписала документа за присъединяване на България към инициативата през 2012 г. Тя изрази удовлетворението си от доклада, но и недоволство от факта, че стенограмите от заседанията на правителството не се публикуват навреме, както и неактуализирането на системата „Сребра”, която информира за разходването на публичните средства.

Стенограмите се публикуват най-късно на другия ден, а системата „Сребра” работи,  бе категорична Рая Петкова. Тя увери, че правителството на Пламен Орешарски не отстъпва от нито един ангажимент по Партньорството за открито управление и върви в посока към надграждането им.

Представители на различни неправителствени и граждански организации имаха възможност да зададат въпросите си по Доклада и мерките, които включва той.

Председателят на комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения Мая Манолова изрази задоволство, че именно тази комисия е била домакин на такова обсъждане. Това бе добър пример за приемственост между две правителства, които работят по важна за гражданите инициатива, доколкото откритото управление е гаранция за по-добро управление, обобщи Мая Манолова.

Преди това комисията изслуша анализа на Национална гражданска инициатива за намаляване до 0% на ставката на ДДС върху стоките за деца от 0 до 3 години. Те са събрали и 12 000 подписа в защита на идеята си, направили са и анкета, според която 73 % от запитаните са на мнение, че нулевата ставка ще намали цените и ще облекчи разходите на семействата с малки деца.

В становища Министерството на финансите и Министерството на икономиката и енергетиката обаче изразяват съмнение, че това ще има ефект за бюджета, както и че детските стоки ще поевтинеят. Те са на мнения, че тези семейства трябва да се подкрепят с други методи, а не с промяна на данъчната ставка.

Комисията се ангажира да предостави на финансовия министър и на всички народни представители информация за предложението на Националната гражданска инициатива за намаляване на 0% ставката на ДДС върху стоките за деца от 0 до 3 години.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини