Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: Името на Екзарх Антим I да бъде порив за единение и градеж
30/11/2013
Нека името на Екзарх Антим I да бъде порив за единение, порив за градеж, за път напред на България. С тези думи председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков откри на 30 ноември 2013 г. тържествения концерт на Видинската филхармония и звезди на Софийската опера и балет, посветен на 125-та годишнина от кончината на Екзарх Антим I в зала „Филхармония” във Видин. Сред препълнената зала бяха Величкият епископ Сионий, министърът на културата Петър Стоянович, депутатите от района Филип Попов от Коалиция за България, Владимир Тошев  от ГЕРБ, Петя Раева от ДПС, председателят на транспортната комисия Камен Костадинов,  председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, евродепутатът Маруся Любчева, председателят на групата за приятелство с България в сръбския парламент, кметовете на Калафат и Бекет, общественици и граждани.

Преди началото на концерта бе премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим I, изработен от сдружение „Българска слава” по поръчка на Народното събрание.

Звездите на софийската опера Цвета Сарамбелиева, Цветана Бандаловска, Атанас Младенов, Костадин Андреев и Петър Бучков изпълниха арии от известни композитори заедно с Видинската филхармония.

Председателят на парламента Михаил Миков връчи почетни плакети на Народното събрание на видни общественици от Видин с принос за популяризиране на делото на Екзарх Антим I – на Видинския митрополит Дометиан, на Георги Иванчев, дългогодишен директор на ПМГ „Екзарх Антим I”, Нино Заяков, историк и публицист, Светлана Кръстева от Държавен архив – Видин, Николай Асенов – публицист, и посмъртно на Румяна Дилова – дългогодишен диригент на филхармонията във Видин.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри във Видин и изложба ”Вяра и държавност”  с документи и вещи на Екзарх Антим I. Сред експозицията са дипломата му от духовното училище в Халки, патриаршеското послание, с което се изпраща за видински владика, много документи, свързани с времето, когато е бил председател на Учредителното народно събрание, приело Търновската конституция.
Житейският път на Екзарх Антим I може да е достоен пример за нашите деца, каза при откриването Михаил Миков.

Преди това председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на културата Петър Стоянович и евродепутатът Маруся Любчева се срещнаха  с членове на клуб „Млад парламентарист” към ПМГ „Екзарх Антим I” във Видин. Учениците представиха на гостите историята на българския парламент, като припомниха, че Михаил Миков е третият председател от Видин след Екзарх Антим I и Никола Логофретов на 25-то Народно събрание.

Учениците се интересуваха как работи парламентът в условията на протести и икономическа криза, как държавта се справя с бежанците. 42-рото НС е уникално по своята конфигурация,  много са важни желанието и волята на народните представители да постигнат политиките, които са  си поставили за цел, обясни Михаил Миков. За проблема с бежанците той цитира текстове от Търновската конституция, според която „всякой роб, стъпил на българска земя, става свободен,  гражданите на Княжеството се ползват с всички политически права, а всички живущи на територията на Княжеството са равни в гражданските си права”.

 Учениците се вълнуваха и ще има ли промяна в закона за средното образование. „Трябва да има промени, но сериозно премислени и минимално необхдими. Нов закон се пише тогава, когато има необходимост от него”, бе категоричен Михаил Миков.

Накрая децата попитаха защо депутатската ваканция е по-дълга от ученическата. „Освен заседанията има много друга работа и ангажименти, които не са публични, ако пък ви се вижда много дълга ваканцията, учете така, че да станете народни представители”,  пошегува се председателят на парламента.

Честването на 125-та годишнина от кончината на Екзарх Антим I  - първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание, е под почетния патронаж на председателя на парламента Михаил Миков и е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини