Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
За три години Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е установила конфликт само на 11 души
03/12/2013
За три години Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3.5 млн. лв. бюджетни средства. Това  е изводът от  Доклада на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени от председателя на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, в който има и анализ на проблемите, свързани с прилагането на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Докладът беше приет на заседанието на комисията на 3 декември от депутатите от БСП, ДПС, ГЕРБ. Представителите на „Атака” не присъстваха, но са дали подкрепа за документа.

Председателят на анкетната парламентарна комисия Кирил Добрев съобщи, че според проучените факти за 3-годишното си  съществуване Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е работила по 868 преписки, от които само 183 са решени в законовия срок от 2 месеца. Според Добрев затова са необходими законови промени за удължаване на срока.

146 от преписките продължават да бъдат висящи и повече от година и половина не могат да се съберат доказателства по тях. В 103 случаи има установен конфликт на интереси, като 92 от тях са паднали в съда. Сметките показват, че за 3 години комисията е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3.5 млн. лв. бюджетни средства, отбеляза Добрев. Установени са и 23 случаи, в които комисията се е занимавала с магистрати, като няма право на такива действия.

Предвижда се, след гласуване в пленарната зала, докладът да бъде предоставен на главния прокурор.

Депутатите от ГЕРБ подкрепят доклада с оглед на това, че в него се предлагат и законодателни промени. „Нямаме доказателства за веригата – даване на инструкции, поръчване”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини