Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание за втори път беше домакин на представяне на машина за гласуване
03/12/2013
Народното събрание за втори път беше домакин на представяне на машина за гласуване. Презентациите са част от инициативите във връзка с предстоящото внасяне на проекта за Изборен кодекс за разглеждане в Народното събрание.

Демонстрациите на машините за гласуване са и стъпки в посока повишаване на интереса към предстоящите евроизбори, което да доведе до по-висока активност и  по-голяма легитимност на избраните евродепутати от България в следващия Европарламент, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Експериментално машинно гласуване може да бъде въведено на евроизборите догодина в между 100 и 500 секции, съобщи тя. Секциите ще са в райони с различен профил, тип население, като ще се запази и възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Заместник-председателят на парламента отбеляза, че машинното гласуване е по-бързо и чрез него могат да се избегнат субективни грешки по отношение на това дали един глас е валиден или не.

Според Мая Манолова основните критерии при определянето на фирмата, която ще осъществи машинното гласуване, би трябвало да са простотата на процеса, надеждността на софтуера и цената. Думата ще има възложителят на обществената поръчка, подчерта тя.

Софтуерът, представен днес, е разработен от IT-фирма специално за България. Предлаганото от тях решение осигурява пълна анонимност на гласоподавателя, максимална степен на сигурност, многократна използваемост и следва в момента действащата процедура на гласуване. Софтуерът е с отворен код, което означава, че може да бъде тестван от всеки, който прояви интерес. Предложено е «интегрирано решение», като в една кутия са принтерът, компютърът, захранването, карточетецът, памет, тъчскрийн. За машината не е необходим монтаж и инсталация, тя е проста и лесна за обслужване.

При гласуването на екрана първоначално се появяват цифри, отговарящи на номера на бюлетините на партиите и коалициите. След избор, следва опция "потвърди" /респективно - назад/, след която на следващ екран се визуализира партийната листа. При предвиден преференциален вот, гласоподавателят може да избере своя кандидат и да го постави на първо място в нея.

За разработката са използвани практики от САЩ, Бразилия и Израел.  Цената на машината за гласуване зависи от това в колко секции ще бъдат инсталирани такива устройства. При средно 300 секции, цената ще е около 1000 лв., при повече – цената ще падне, уточниха от фирмата.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини