Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков: Да помислим за европейско проектиране на пограничните райони със Сърбия
11/12/2013

Защо да не помислим за европейско проектиране за развитие на пограничните райони, населявани от българско малцинство, предложи председателят на 42-рото НС Михаил Миков при срещата си със сръбския премиер Ивица Дачич на 11 декември 2013 г. Когато такива въпроси се поставят заедно, ще бъдем по-силни и ще ни преценяват по друг начин, е мнението на председателя на парламента. Сръбският премиер категорично сподели позицията му и добави, че трябва да се активизират съвместни проекти в различни сфери.

„Политически нерешени неща между нас няма, отношенията между България и Сърбия са пример за добросъседство“, каза още председателят на парламента Михаил Миков. Той изрази безрезервната подкрепа на България за членството на Сърбия в Европейския съюз. Имаме своите трудности в преодоляването на кризата, но има различни формати, в които, ако сме заедно,  гласът ни може да се чува по-силно в Брюксел, каза Михаил Миков. За пример той даде скорошната си визита в Румъния, където двете държави излязоха с обща позиция за Шенген.

„Подкрепяме позицията на България, когато става дума по въпроса за Шенген.  Знаем как изглеждат тези двойни стандарти – едни принципи важат за едни, а за други – не. България е покрила и технически, и политически условията за Шенген”, бе категоричен сръбският премиер.

Той изрази мнение, че ако сега страните-членки на Европейския съюз трябва наново да извървят процедурите за влизане в съюза, половината не биха я издържали. Ивица Дачич похвали общата позиция на България и Румъния за членството ни в Шенген, приета преди седмица по време на визитата на Михаил Миков в Букурещ.
Сръбският премиер информира, че 30 март 2014 г. тръгва редовна авиолиния Белград – София и Белград – Варна, а полетите ще са ежедневни.

Можем да работим по съвместни проекти с трети страни, включително с Китай и Русия, предложи Ивица Дачич.

Според Михаил Миков Брюксел не бива да ревнува от възможностите за развитие на инфраструктурата на България с финансиране от други страни извън общността, като например Китай. Председателят на парламента анонсира предстоящата си визита в Китай и очакваните споразумения от нея.

Ивица Дачич разказа за изграждането на ключови пътища в Сърбия, а Михаил Миков предложи, че ще е добре и български фирми да могат да участват при конкурентни условия в строителството им.

Сърбия е съгласна да има полицейски център във Видин, който ще координира полицейските служби между България, Сърбия и Румъния, стана ясно от думите на сръбския премиер.

Дачич информира още, че между България и Сърбия няма различия за изграждането на „Южен поток”, проектът за автомагистралата Ниш – София върви в срок, и се работи активно за изграждане на газовата връзка Ниш – България. Има трудности обаче  с изграждането на жп линията.

Михаил Миков поиска подкрепа от Сърбия секретариатът на ПСЮИЕ да бъде в София, за да може този парламентарен формат за сътрудничество да остане на Балканите. Българският парламент има много добри контакти със сръбската Скупщина и политическите ни отношения ще продължават, отбеляза Михаил Миков.

Двамата със задоволство констатираха, че трансграничното сътрудничество върви много добре, работи се по проекта за изграждане на пътя Салаш – Ново корито, но трябва да се активизират съвместните проекти.

Много пъти съм идвал в този кабинет, но сега ми е много драго, че ти си в него, каза Ивица Дачич, който има лично приятелство с Михаил Миков. Сръбският премиер изрази твърдата убеденост, че отношенията между двата народа трябва да се развиват заради съвместния ни интерес.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини