Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков на откриването на българо-китайски икономически форум в провинция Чунцин
13/12/2013

Редица български стоки, сред които вино, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката, могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той откри българо-китайски икономически форум в китайската провинция Чунцин.

Като важно условие председателят на парламента определи улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки. Вярвам, че представителите на китайския бизнес, които присъстват днес тук, ще имат добри възможности да се запознаят с предимствата и качествата на тези производства, посочи Михаил Миков.

Във форума на тема “Платформа за насърчаване на търговията и инвестициите“ участваха над 50 китайски фирми, които проявяват подчертан интерес към бизнес-партньорства с България. Представители на 23 български компании от лозаро-винарския сектор, енергетиката, хранителната промишленост, земеделието, строителството, машиностроенето, финансовите услуги и туризма организираха серия от бизнес-презентации и щандове с български стоки и продукти.

Селското стопанство, информационните технологии и туризмът са областите с потенциал за сътрудничество между България и провинция Чунцин, заяви на форума заместник-председателят на Събранието на народните представители  на Чунцин г-н Сюн Джоу. Между нашата провинция и български градове вече има осъществени контакти и ние имаме волята да ги задълбочим в още по-голяма степен, отбеляза той.

Чунцин е определян като най-бързоразвиващия се китайски град, търговска столица на Югозападен Китай и един от най-големите индустриални центрове на страната. Нашата провинция вече се е превърнала в идеално място за инвестиции, а България е страна с чудесна природа и богати възможности, заяви Сюн Джоу.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков посочи, че срещата между българския и китайския бизнес се провежда само няколко дни след Икономическия форум между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Букурещ. По думите му с инициативата се демонстрира желанието на двете страни за още по-динамичен двустранен диалог и мащабно развитие на търговско-икономическото сътрудничество.

Бизнес-форумът в Чунцин потвърди обявеното от премиера на Китай в Букурещ желание да удвои търговския обмен със страните от ЦИЕ в рамките на следващите 5 години, както и да реализира големи инфраструктурни проекти на тяхна територия. Силно сме заинтересовани от това предложение и сме готови да се включим активно в неговото осъществяване, заяви пред китайските бизнесмени Михаил Миков.

Икономическите затруднения и свитото търсене в Европа през последните години мотивираха бизнеса да търси нови възможности за ръст на експорта към бързоразвиващите се икономики на Азия, в това число и към огромния китайски пазар, заяви пред участниците във форума Михаил Миков. Той припомни, че за 2012 г. стокообменът на България със страните от Азия е 5 милиарда щатски долара, като износът е нараснал с 27% спрямо 2011 г. достигайки 2,7 милиарда щатски долара. Стокообменът с Китай съставлява над 1/3 от общия ни стокообмен с Азия за 2012 г., а ръстът на износа бе 88%, което нареди Китай на второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС, допълни председателят на българския парламент.

Пред участниците в бизнес-форума председателят на Народното събрание заяви, че България предоставя безмитен достъп до пазара на Европейския съюз, а със своето географско положение страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Не на последно място той изтъкна, че България развива модерна транспортна и логистична инфраструктура, които, съчетани с достъпа ни до морски транспорт на пристанищата на Черно море и транспорта по р. Дунав, ни превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, е от 12 до 17 декември 2013 г. на официално посещение в Китай. Визитата е по покана на председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. В състава на делегацията са председателят на ПГ на ПП „Атака“ Волен Сидеров, председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов, заместник-председателят на комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов и заместник-председателят на комисията по енергетика Мустафа Карадайъ. В състава на българската делегация е  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и  заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. С българските парламентаристи пътува и голяма бизнес делегация, която включва представители на фирми и дружества от най-широк  спектър на  българската икономиката.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини