Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: Ще продължим да подкрепяме разширяването на китайското бизнес присъствие в България, както и всяка нова бизнес инициатива от взаимен интерес
13/12/2013

България е една от страните в Европа, които успешно се справят с предизвикателствата на кризата и запазват положителни темпове на развитие в сегашната трудна икономическа ситуация. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред участниците в българо-китайския икономически форум в Чунцин.

Михаил Миков подчерта, че страната ни е сред лидерите в региона и в ЕС по най-ниска публична задлъжнялост. Въпреки кризата продължаваме да прилагаме най-ниските данъчни ставки в ЕС (10% корпоративен данък; 10% данък върху личните доходи), посочи той и допълни, че  постигнатият през последните години ръст на БВП в България, макар и по-нисък от годините преди кризата, е над средните нива за страните от ЕС. По думите му е налице  положителен темп на развитие на износа, който е основен двигател на икономическия ръст на страната, като се прилагат и конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите.

В тази връзка председателят на Народното събрание отбеляза няколко примера на успешни китайски инвестиции в България като завода за сглобяване на автомобили с марката „Грейт Уол” в Ловеч, което е първото в Европа производство на китайски автомобили. В България работят успешно и китайските телекомуникационни компании „Хуавей” и „Зи Ти И”, посочи още Михаил Миков.

Председателят на Народното събрание използва форума в Чунцин, за да отправи покана към китайски граждани да се възползват и от прекрасните условия за туризъм, които предлага страната ни. Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура България е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия за морски, зимен, културен туризъм и голф. Михаил Миков обърна специално внимание на факта, че страната ни разполага с качествена база за спа туризъм и балнеолечение и изтъкна малко известния в азиатската страна факт, че България има над 600 минерални извора, което я нарежда на второ място в Европа по този показател.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини