Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Македония ще работят активно за осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти и за задълбочаване на приятелските си отношения
13/12/2013

България и Македония ще работят активно за осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти и за задълбочаване на традиционно добрите си приятелски отношения. Това заявиха  народните представители от парламетарната група за приятелство България – Македония в 42-рото Народно събрание на официална среща с министъра на външните работи на Република Македония Никола Попоски.

Председателят на групата за приятелство България – Македония в българския парламент Емил Костадинов отбеляза, че двете страни имат общ европейски път на развитие. Политиците имаме за задача да надграждаме и усъвършенстваме институциите на демокрацията, защото наша е мисията да преодолеем това, което България и Македония не успяха да постигнат в последните години, посочи той.

Министърът на външните работи на Република Македония Никола Попоски заяви, че по отношение на инфраструктурата двете държави трябва да работят още по-усилено. Според него в рамките на следващите няколко години трябва да се изградят директни връзки между София и Скопие по автомагистрален и железен път. Наш дълг е да се посветим на тази цел, защото по-добрата инфраструктура означава директна комуникация, по-малко стереотипи и по-ниски разходи, добави Никола Попоски.

Емил Костадинов допълни, че трябва да се гледа стратегически и да се мисли с няколко хода напред по един от главните вектори за развитието на двустранните отношения. Той изрази надеждата си, че в бъдеще и българската, и македонската страна ще оценяват взаимната важност на развитието на инфраструктурните процеси.

Народният представител Петър Мутафчиев декларира, че в лицето на България Република Македония има силен поддръжник за интеграцията си в Европейския съюз. Кръвната ни връзка е много важна и нека тя да бъде в основата на  приятелството и добросъседството, защото можем да постигнем много, ако волята от двете страни е добронамерена, отбеляза депутатът от ПГ на Коалиция за България. Петър Мутафчиев заяви още, че е необходим по-интензивен диалог между България, Македония, Албания и Италия, както и подкрепа от ЕС за реализацията на паневропейския коридор №8.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини