Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: В Китай има интерес към българските стоки и трябва да се създадат условия за по-голямо производство за китайския пазар
14/12/2013

В Китай има интерес към българските стоки и трябва да се създадат условия за по-голямо производство за китайския пазар, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти в Чунцин. Председателят на парламента е начело на делегация, която е на официално посещение в Китай до 17 декември 2013 г.


Разговорите с представители на банковите среди показват готовност за финансиране на проекти, включително и в България, както и производство в България с цел износ за развиващия се и все по-търсещ български стоки китайски пазар, посочи Михаил Миков.


На 14 декември 2013 г. председателят на Народното събрание се срещна с председателя на градското събрание на народните представители на Чунцин г-жа Джан Сюен. На разговора бяха очертани нови хоризонти за взаимно сътрудничество и смятам, че има много неща, които могат да се направят в кратко време за засилване на икономическите и стопанските отношения между България и Китай, и в частност Чунцин, обобщи Михаил Миков след срещата.


Г-жа Джан Сюен е запознала българските депутати с постигнатото за 10 години и предстоящите перспективи за следващото десетилетие. Когато ти кажат, че са построили 2000 км. магистрали и предстоят още 1000 км. в рамките на толкова кратък период, това звучи наистина впечатляващо, отбеляза председателят на парламента. Той подари на Джан Сюен оригинал на художествения протитип на пощенска марка с лика на първата жена-космонавт на Китай. По негова инициатива през 2014 г. ще бъде валидирана и марка, посветена на 65-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.


По-рано Михаил Миков посети Изложбения център за търговски стоки в Чунцин, където имаше витрини и с български стоки - козметика с розово масло, олио, конфитюри, вина, сокове. Той и водената от него делегация имаха среща и с представители на китайската компания "Хайфу Медикал", която представи апаратура за безкръвни операции с ултразвук. Модерното оборудване вече се ползва в плевенската болница "Света Марина".


Визитата на парламентарната делегация е по покана на председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. С българските парламентаристи пътува и голяма бизнес делегация, която включва представители на фирми и дружества от най-широк спектър на българската икономиката.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини