Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Китайски граждани със заслуги за развитието на двустранните отношения бяха удостоени с почетни грамоти от председателя на българския парламент по време на официалната му визита в Китай
15/12/2013

Продължава официалното посещение в Китай на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков. Визитата в Пекин започна с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Бюстът на големия български революционер се намира в най-известния парк на китайската столица „Чаоян“, в близост до историческия център и Забранения град. В присъствието на официалните лица, на много български граждани, които живеят в азиатската столица, на партньори от китайски институции, българисти и приятели на нашата страна бяха изпълнени химните на България и Китай. Венци и цветя поднесоха председателят на Народното събрание Михаил Миков и придружаващите го народни представители,  посланикът на България в Китай Пламен Шукюрлиев, заместник-председателят на правната комисия на Общокитайското събрание на народните представители и много приятели на България, сред които и самият автор на бюста на Христо Ботев проф. Юен Сикун.

По-късно в музея за изящни изкуства „Дзинтай“ председателят на Народното събрание Михаил Миков откри представителна изложба на известния наш сънародник Ангел Гешев, който от години живее и твори в Китай.  Изкуството му разкрива границите на близостта между традициите на глаголицата и китайското йероглифно писмо. Експозицията под мотото „Преплитане и взаимодействие: мистерията на  древната писменост“ представя 18 графики, които по думите на художника пресъздават диалога между два мира и две писмени традиции.  В приветствието си към гостите на събитието Михаил Миков посочи, че изложбата се провежда  в навечерието на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и съвпада със забележителната 1150-годишнина от Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий. Чрез картините на Ангел Гешев ние се докосваме до едно голямо изкуството, събрало  традициите на  два народа с хилядолетна история, които и днес имат искрени приятелски отношения, подчерта Михаил Миков.  

В китайската столицата председателят на Народното събрание удостои с почетни грамоти китайски граждани с принос към развитието на приятелските отношения между двете страни. Отличие бе връчено на проф. Юан Сикун, автор на паметника на Христо Ботев в китайската столица, член на Постоянния комитет на Китайския народен политически консултативен съвет, почетен председател на Китайската асоциация на колекционерите и куратор в Пекинския „Дзинтай” Арт Музей. Почетни грамоти бяха връчени  също на  ръководителя на българската секция на Радио Китай за чужбина г-жа Ся Фанлей, на бившия ръководител на агенция Синхуа в София г-н Ю Джъхъ и преводач на редица български литературни произведения на китайски език, на българистите г-н Ма Сипу, г-н Гъ Джъцян, г-н Фан Шъ,  г-н Тиен Дзендзюн, г-жа Чън Дзюин, г-жа Джан Ин,  както и на ръководителя на катедрата по български език в Пекинския университет за чужди езици г-жа Лин Уъншуан , на бившия посланик в България г-н Бай Шоумиен и на  заместник-директора на департамента по източноевропейски езици в Пекинския университет за чужди езици г-жа Чен Ин.

Утре, 16 декември 2013 г. ще се проведат официалните разговори между председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателя на Общокитайското събрание на народните представители г-н Джан Дъдзян. По-рано през деня, в Китайския съвет за насърчаване на международната търговия  ще се проведе втория в рамките на настоящата визита българо-китайски икономически форум. Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев ще  подпише от българска страна Протокол относно фитосанитарните  изисквания за износа на царевично зърно от България за Китай. 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини