Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Михаил Миков: България е вратата на Европа и тя е широко отворена за китайските инвестиции
16/12/2013

Протокол относно фитосанитарните изисквания за износа на царевично зърно от България за Китай беше подписан на 16 декември 2013 г. по време на официалното посещение в Китай на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков. От българска страна документът подписа  заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на церемония в Агенцията за контрол на качеството в Пекин.

Протоколът прави възможен износа на българска царевица за пазара на Китай. С това се полага началото на серия от протоколи, подадени от българска страна към китайското правителство за внос на български земеделски продукти. На срещата бяха обсъдени възможностите за ускоряване на подписването на споразумения и за внос на българско мляко и млечни продукти, месо, месни продукти и месни субпродукти, колбаси и деликатеси.

Заместник-министър Явор Гечев отправи покана към своя китайски колега за официално посещение в България през 2014 г., когато ще бъде отбелязана 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

България е вратата на Европа и тя е широко отворена за китайските инвестиции, заяви пред журналисти в Пекин председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той и председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей откриха бизнес форум, на който български фирми представиха своя продукция.

Михаил Миков отбеляза на форума, че България е финансово стабилна, което гарантира инвестициите в страната. Той припомни, че имаме най-ниските данъци в ЕС – 10 процента корпоративен данък и 10 на сто данък върху доходите на физическите лица.

Председателят на парламента посочи, че България е енергиен лидер в Югоизточна Европа, който ще се развива в тази посока и добави, че ще очакваме и китайски инвестиции в тази сфера, включително в ядрената енергетика, топло- и водноелектрически централи. Той изрази надежда и за китайски инвестиции в областта на инфраструктурата. Михаил Миков припомни пред китайските гости на форума, че българското вино и розата са разпознаваеми в целия свят. Той изтъкна като предимства, че България е политически стабилна и се ползва с подкрепата и приятелството на своите съседи, като отбеляза и членството ни в ЕС.

В рамките на бизнес форума бяха подписани два договора между български фирми и китайските им партньори.

Единият е за машинно оборудване за леене с противоналягане с китайска фирма, която е най-големият производител на алуминиеви джанти и други автомобилни части и е за над 2 милиона евро. Другият договор е със софтуерна компания.

Преди това Михаил Миков се срещна с председателя на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей. Председателят на парламента посочи, че България държи на развитието на отношенията с Китай. Той отбеляза, че, въпреки кризата, има възходящо движение на стокооборота, но е очевидно, че може да се направи и повече. Ще се радвам, ако китайски фирми участват в българската енергетика - ядрената, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, както и в изграждането на инфраструктура, заяви председателят на Народното събрание. Той подчерта, че България трябва да бъде разглеждана като страна, която дава допълнителни възможности за присъствие в Югоизточна Европа и като ключ към регионалния пазар.

Уан Дзифей каза, че редица китайки предприятия започват сериозни проекти у нас. Той смята, че възможностите за допълване между стопанствата на двете държави са много големи и посочи, че България е страна с богата култура и народ, трудолюбив и мъдър. По думите му китайското правителство поощрява и стимулира авторитетния китайски бизнес да излезе извън границите на Китай.

Смятам, че посланията, които прозвучаха от страна на Китай, бяха за разширяване на икономическите отношения и за подкрепа на развитието им, коментира пред журналисти Михаил Миков след срещата. Той допълни, че Китай ще създаде достатъчно благоприятни условия българското вино и роза да станат по-популярни в страната през следващата година. Той изрази надежда за китайски инвестиции, влючително и за проекта, свързан с изграждането на хидроенергиен комплекс Никопол-Турну Мъгуреле.

Пред журналисти Уан Дзифей посочи, че основното, което трябва да се направи за по-добро икономическо сътрудничество, е да се работи за популяризиране на България в Китай и на Китай в България, за да може бизнесът да разбере условията, които се предоставят за работата му. Друго условие е ние да стимулираме и да помагаме при намирането на сериозни и надеждни партньори – фирми с авторитет и реални възможности за сътрудничество, коментира той. Трябва да съдействаме на бизнеса от двете страни в разрешаването на трудности, които среща, допълни Дзифей.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини