Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Китайското държавно и правителствено ръководство насърчава местните компании активно да участват в инфраструктурни проекти в България, заяви председателят на Общокитайското събрание на народните представители на срещата си с Михаил Миков
16/12/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. В сградата на китайския парламент се проведоха официалните пленарни разговори между българските и китайските парламентаристи.

България е традиционен и искрен приятел на Китайската народна република, направено е много за развитието на двустранните отношения и аз вярвам, че сегашната визита ще даде силен импулс в общия ни стремеж за нов етап в сътрудничеството ни. Това заяви председателят на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. Той отбеляза, че зачестяват срещите на най-високо политическо ниво между двете страни и за пример посочи, че само за последните месеци премиерите на България и Китай са провели две ползотворни срещи. Не по-малко важно е, че въпреки световната икономическа криза, търговско-икономическите отношения между двете страни бележат ръст от 30 %, посочи председателят на китайския парламент. Според него е налице голям потенциал за взаимодействие, който следва да бъде максимално оползотворен в приоритетни области като търговията, инвестициите, културата и туризма. Китайското държавно и правителствено ръководство насърчава местните компании активно да участват в инфраструктурни проекти в България и разчита, че за това ще бъдат създавани най-благоприятни възможности от българска страна, заяви Джан Дъцзян.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков посочи, че въпреки голямото разстояние, отношенията между двете страни винаги са били изключително приятелски. Те включват и неизменната и последователна позиция на Република България за „един Китай“, добави председателят на Народното събрание. Михаил Миков заяви, че България е малка, но финансово стабилна страна, която може да бъде гостоприемно отворена врата към Европа за китайските инвестиции. Той изрази очакване, че скоро ще бъдат подписани и допълнителни споразумения, които да позволят внос на висококачествена българска селскостопанска продукция към китайския пазар. Имаме желанието и волята за насърчаване на сътрудничеството между общините и регионите, както и да увеличаваме научния обмен и връзките в областта на културата, младежта и спорта, заяви председателят на българския парламент.

Общо бе мнението, че инициативата „Китай +16“ е много добра платформа за бъдещо сътрудничество от взаимен интерес, която е в съответствие със стратегията на Европейския съюз за развитие на отношенията с Китайската народна република. В тази връзка като пример бе посочена възможността за реализирането на тристранни трансгранични проекти – между Китай, България и страни като Румъния и Сърбия. На срещата стана ясно още, че Китай гледа с интерес към културните маршрути в региона и към възможностите повече китайски туристи да посещават страната ни.

Председателят на Народното събрание поздрави китайските домакини за последните успехи в астронавтиката и изследването на космическото пространство, визирайки възможния потенциал на сътрудничество в областта на високите технологии.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини