Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С посещение в Пекинския университет за чужди езици и среща с председателя на политическия консултативен съвет на китайския народ Ю Джъншън завърши официалното посещение на българската парламентарна делегация в Китай
17/12/2013

"Отвореният свят и мостове към другия" беше темата на лекцията на председателя на Народното събрание Михаил Миков пред студенти в Пекинския университет за чужди езици. В последния ден от визитата си в Китай българската парламентарна делегация посети висшето училище. Председателят на Народното събрание подари на библиотеката на университета около 1000 книги от името на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", БАН и специализирано издателство за юридическа литература.

Михаил Миков се обърна към студентите с думите, че им завижда за предимствата, които им дава модерното образование. Живеете в свят без граници, в който вие сте богати с улеснен достъп до постиженията на световната цивилизация, отбеляза той.

България се стреми да развива основни сектори на икономиката с цел по-добро бъдеще на българските граждани, каза председателят на парламента. Той уточни, че приоритетно страната е насочила вниманието си и върху възможностите за търсене на реиндустриализация на икономиката – транспортната инфраструктура, енергетиката, високите технологии и комуникациите.

След лекцията студентите задаваха много въпроси, които показаха, че са запознати с актуални факти от българската действителност. Сред тях беше и питане какво се прави във връзка с ниските пенсии в България. Цяло поколение български граждани, нашите родители и деди, преживя много тежко годините на прехода към пазарна икономика, отговори председателят на парламента. Той посочи, че се правят опити в рамките на възможното за подобряване на статуса на тези хора. В последните шест месеца могат да се изброят редица стъпки в тази насока, коментира той и допълни, че трябва да помним, че сме длъжници на нашите родители и техните старини.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и водената от него делегация разговаряха с ректора на университета Хан Джън и със студенти по специалност "българистика". Ректорът представи пред българските гости учебното заведение, в което се изучават 58 езика, включително и български. Сред специалностите, които се преподават в университета, са международна търговия, право и журналистика, в него се обучават повече от 7000 студенти, като 1000 са от чужбина.

Основната ни цел е да подготвим възпитаници, които в бъдеще да могат да се занимават с дипломация, търговия и културен обмен, подчерта ректорът на Пекинския университет за чужди езици. Ако българските младежи имат желание да идват в Китай на обучение и специализация, желаем да им предоставим шанс, посочи той. Хан Джън припомни, че в София е открит първият на Балканите и в Европа културен институт "Конфуций".

Отношенията между нашите страни придобиват нови измерения във връзка с политиката на Китай за отваряне и разширяване на сътрудничеството със страните от Югоизточна Европа, заяви председателят на парламента Михаил Миков. Всичко това очертава много перспективен бъдещ съвместен път на нашите народи и вие сте хората, които ще ги водите към този съвместен път, обърна се той към студентите.

Михаил Миков посочи, че има идея да се разкрият два съвместни културни центъра – един в Пекин и един в София. Председателят на парламента разказа на домакините, че в сравнително малък град като Видин вече има учител по китайски по линия на института "Конфуций". Ректорът пожела единият културен център да е именно в Пекинския университет за чужди езици.

Студентите задаваха въпроси, свързани с партиите в България, посещението на делегацията в Чунцин и възможните проекти, по които страната ни може да си партнира с Китай. Михаил Миков посочи, че България се намира на място, което е естествена врата на Европа. Страната ни има нужда от добра инфраструктура, а китайците имат опит в строителството, отбеляза председателят на парламента. Той уточни, че част от инфраструктурата се изгражда със средства от ЕС и от държавния бюджет, но това не е достатъчно, така че публично-частно партньорство и участие на големи китайски фирми ще бъде добре дошло. Другите предимства на България са прекрасните храни, виното, което не отстъпва по нищо на френските, италианските и испанските вина, както и древната култура, допълни Михаил Миков.

По-рано председателят на Народното събрание Михаил Миков  разговаря с председателя на политическия консултативен съвет на китайския народ Ю Джъншън.

Китай гледа България като на красива страна с богато културно-историческо наследство, но тя не е достатъчно позната и трябват още усилия за реклама и популяризиране на културните маршрути, е заявил на срещата Ю Джъншън. Той е отбелязал, че само за година 80 милиона китайци са пътували в чужбина и се очаква в близко време броят им да достигне сто милиона.

Не само розовото масло, но и много други български продукти са уникални и искаме да стигнем до тях и да ги опознаем, е посочил на срещата председателят на консултативния съвет китайския народ. Той е отбелязал, че в България се обучават много китайски студенти, като особено се цени музикалното образование. В 2200-членния консултативен съвет само 40 процента са от китайската комунистическа партия, а останалите са известни бизнесмени и лидери, на които се разчита да дават предложения, е уточнил Ю Джъншън.

За по-доброто опознаване между България и Китай много би допринесло по-тясното сътрудничество между специализираните комисии в Народното събрание и в консултативния съвет на китайския народ е било общото мнение на Михаил Миков и Ю Джъншън. Искаме да покажем България на колкото се може повече китайци, затова визи се издават в максимално кратки срокове, е посочил Михаил Миков на срещата. По думите му, когато дойдат в България, китайските туристи ще се докоснат не само до красива природа и богато културно-историческо наследство, но и до топло отношение на българите към тях. Председателят на парламента е подчертал, че България е малка, но стабилна държава и има добри отношения със своите съседи. Това дава възможност за успешни проекти между България, Китай и съседните й държави, е отбелязал още председателят на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини