Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
До края на март трябва да бъде приет новият Изборен кодекс, смята Михаил Миков
20/12/2013

До края на март трябва да бъде приет новият Изборен кодекс. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков на заключителна пресконференция за работата на 42-рото Народно събрание. Проектът вече е разпределен за разглеждане от ресорната комисия. По думите графикът на работа на Народното събрание ще бъде напрегнат, но парламентът трябва да се справи, защото организацията на европейските избори през май догодина е важна. Европейските избори могат да бъдат една много добра платформа България отново да заяви своето по-достойно място в рамките на Съюза, смята председателят на парламента.

Михаил Миков съобщи, че освен 15 млн. лева, които парламентът предостави за коледни добавки за пенсионерите, икономията на Народното събрание тази година ще бъде още 11 млн. лева, които ще се върнат в републиканския бюджет. Той смята, че сега не е подходящо да се решава въпросът за нова пленарна зала, средствата са много, а и реконструкцията ще затрудни функционирането на Народното събрание. Председателят на парламента допълни, че има идеи за оптимизиране на работата в настоящата пленарна зала с много по-малко средства.

През втората сесия засилихме комуникацията с парламентите на съседните страни, отбеляза председателят на Народното събрание. Въведохме директно излъчване от комисиите, така че парламентът да бъде отворен от внасянето на законопроекта до приемането му в пленарна зала, допълни той. Михаил Миков изрази надежда, че през следващата сесия Народното събрание ще спазва завета на екзарх Антим да изработва закони от народа и за народа. По думите му това означава законодателните решения да се вземат в отворена, прозрачна среда. Надяваме се, че ще отидем отвъд тежката конфронтация, която беше среда за работа на този парламент, отбеляза още Михаил Миков.

През следващия период ще трябва да се засили функцията парламентарен надзор, подчерта още Михаил Миков. Много по-сериозно трябва да участва Народното събрание при формирането на позициите на България в Европейския съюз. В диалог с Министерския съвет ще искаме достатъчно рано да ни предоставят плана за работа по формиране на позициите на България за участие при взимането на решения от Европейския съюз, за да може и ние да изработим свой план за действие, допълни той.


Справка за законодателната дейност и парламентарния контрол на 42-рото Народно събрание от началото на мандата и за втората сесия


Законодателна дейност

От началото на мандата си 42-то Народно събрание е приело 75 закона, 170 решения и 2 декларации. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и правна дирекция на Народното събрание за периода от 21 май 2013 г. до 20 декември 2013 г.

Досега 42-рият парламент е имал 84 пленарни заседания, като 9 от тях са били извънредни.

От началото на мандата в 42-рото Народно събрание са постъпили 176 законопроекта, като 99 от тях са предложени от народни представители. В парламента са били внесени  204 проекти за решения, като 192 от тях са на народни представители. Постъпили са и 4 проекта за обръщения и декларации.

През Втората си сесия 42-рото Народно събрание е приело 52 закона, 80 решения и 2 декларации. По време на сесията от 1 септември до 20 декември 2013 г. в парламента са постъпили общо 102 законопроекта, като на 48 от тях вносители са народни представители. През сесията са внесени 95 проекторешения, като 94 са предложени от депутати.

По време на Втората си сесия 42-рото Народно събрание е имало 52 пленарни заседания, от които 8 извънредни.

Парламентарен контрол

От началото на мандата до 19 декември 2013 г.  в 42-рото Народно събрание са постъпили 666 въпроса и 144 питания на народни представители към министрите от кабинета на Пламен Орешарски и към министрите от служебния кабинет на Марин Райков. Отговорено е на 549 въпроса и 87 питания. Проведени са две разисквания по питане и три изслушвания, отхвърлени са два вота на недоверие.

От 21 май до 19 декември 2013 г. от ПГ на ПП ГЕРБ са задали 282 въпроса и са отправили 82 питания, от ПГ на Коалиция за България – 282 въпроса и 56 питания, от ПГ на ДПС – 30 въпроса и три питания, от ПГ на АТАКА -  72 въпроса и четири питания.

Министър-председателят Пламен Орешарски е отговорил на 5 въпроса и 5 питания, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова – на 22 въпроса и 6 питания, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев – на 63 въпроса и 6 питания, а вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева – на 9 питания. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин е отговорил на 14 въпроса и едно питане, министърът на финансите Петър Чобанов – на 20 въпроса и 4 питания, министърът на отбраната Ангел Найденов – на 26 въпроса и едно питане, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев – на 25 въпроса и 3 питания. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов е отговорил на 19 въпроса и 9 питания на народни представители, министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов – на 7 въпроса и 6 питания, министърът на земеделието и храните Димитър Греков – на 54 въпроса и 8 питания, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева – на 86 въпроса и 13 питания, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов – на 46 въпроса и 5 питания. В парламентарния контрол са участвали и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова с 44 въпроса и 7 питания, министърът на здравеопазването Таня Андреева – с 45 въпроса и едно питане, министърът на образованието и науката Анелия Клисарова – с 39 въпроса и 3 питания,  министърът на културата Петър Стоянович  с 19 въпроса, а министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева е отговорила  на 13 въпроса.

Най-активни народни представители, задали голям брой въпроси и питания, са: Димчо Михалевски – 77; Лиляна Павлова – 69; Петър Мутафчиев – 38; Ивелина Василева – 35; Георги Свиленски – 30; Корнелия Нинова – 27; Ирена Соколова – 25; Борис Цветков и Иван Вълков – по 23; Станислав Станилов – 21.

По време на Втората сесия са постъпили 473 актуални въпроса и 98 питания. Проведени са едно разискване по питане и едно изслушване, отхвърлени са два вота на недоверие.

В 12 пленарни заседания е провеждан петъчен парламентарен контрол, а в 4 заседания – блицконтрол. Използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на Народното събрание за втората сесия е 54 часа и 28 минути.

По време на сесията се проведе разискване по питането на народните представители Сергей Станишев и Лютви Местан към министър-председателя Пламен Орешарски относно преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014-2020 г. и българската позиция. Разискванията поискаха 71 народни представители от ПГ на КБ и ПГ на ДПС. В този период беше проведено и едно изслушване, поискано от народните представители от ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Джема Грозданова, Александър Ненков, Доброслав Димитров. Изслушан беше министър-председателят Пламен Орешарски на тема: кризата в Сирия и позицията на Министерски съвет.

През Втората сесия бяха внесени и отхвърлени два вота на недоверие. 96 народни представители от ПГ на ГЕРБ внесоха две искания за гласуване на вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски -  за „провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране” и за „провала на правителството в областта на регионалната политика”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини